Re/Max vstupuje do Asociace realitních kanceláří ČR

Remax

Remax

Na trhu realitních kanceláří se významně mění poměr sil založený na uzavřených spojenectvích. Přední síť Re/Max se stává členem Asociace realitních kanceláří ČR, sdělili deníku E15 představitelé obou subjektů. Nejstarší realitní asociace s několika stovkami členů dosud sdružovala spíše střední a menší hráče.

Franšízová síť Re/Max zatím stála stranou aliančních uskupení. Loni na jaře ale ukázala směr své cesty, když s ARK uzavřela dohodu o spolupráci při řešení problémů trhu. Například vzděláváním makléřů.„Obě strany chtějí kultivovat české realitní prostředí, zvýšit jeho profesionalitu a prestiž. Vstup Re/Maxu do asociace je tak pozitivní zprávou pro celý trh,“ uvedl prezident ARK Jaroslav Novotný. „Náš přímý vstup akcelerovaly kauzy z posledních let, které silně poškodily realitní branži,“ dodal prezident tuzemského Re/ Maxu David Krajný.

Šrámy na pověsti odvětví kvůli neoprávněnému zadržování peněz klientů se pojí také se jménem již nefungující realitní kanceláře Mexx Reality, v jejímž čele stál dlouho Zdeněk Macháček, obchodní partner známé kolotočářské rodiny Kočků. Právě Macháček byl viceprezidentem v roce 2008 vzniklé České komory realitních kanceláří. O ní však už v poslední době není slyšet a nefunguje ani kontaktní telefon.

Aktivní je naopak Realitní komora České republiky, která vznikla v roce 2009 a sdružuje přes dva tisíce subjektů. Mezi nimi i velké hráče typu M&M reality holding. V čele uskupení je Jiří Lorman, šéf další velké sítě Dumrealit.cz. Právě jiný typ členů byl tím, co tuto komoru dosud odlišovalo od ARK. K uzavření významného spojenectví mezi Re/Maxem a ARK dochází v době, kdy se na ministerstvu pro místní rozvoj připravuje zákon stanovující byznysu realitek jasnější pravidla. Většina velkých hráčů ho vítá. Sází totiž na to, že jim regulace pomůže zbavit se nekalé „garážové“ konkurence. Asociace realitních kanceláří i Realitní komora se snaží podobu připravované normy ovlivnit.