Soud opět neschválil plán reorganizace Bestsportu, vlastníka O2 areny

O2 arena

O2 arena Zdroj: profimedia.cz

Městský soud v Praze opět neschválil plán reorganizace firmy Bestsport, jež vlastní a provozuje pražskou O2 arenu. Plán, který předložila společnost PPF Healthcare, je podle soudu v rozporu s insolvenčním zákonem. Vyplývá to z informací zveřejněných v Insolvenčním rejstříku. Bestsport je od loňského května v úpadku.

Předkladatelé plánu se mohou do 15 dnů odvolat k vrchnímu soudu. Pokud soud plán reorganizace neschválí, společnost spadne do konkurzu.

Věřitelé, z nichž největšími jsou skupiny PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka, plán předložili v polovině února. Soud jej poté zamítl a po PPF Healhcare požadoval, aby doplnil údaje o tom, jakým způsobem budou zajištěna práva věřitelů s pohledávkami, u nichž nebude k datu skončení reorganizace pravomocně ukončen incidenční spor.

Předložený plán podle soudu negarantuje věřitelům, že při reorganizaci získají alespoň tolik peněz, jako by získali v případě konkurzu.

„Rozhodnutím městského soudu jsme překvapeni. Domníváme se, že není věcně ani právně správné. Nyní jej podrobně analyzujeme a následně rozhodneme o dalších krocích,“ řekl předseda věřitelského výboru Bestsportu Josef Novotný.

„Rozhodnutí soudu nerozumím a těžko se s ním smiřuji. Jako krizový management děláme všechno, aby hodnota majetku Bestsportu rostla, šetříme, kde to jen jde a zvyšujeme výnosy. A teď přijde rozhodnutí soudu, které stav nejistoty prodlužuje a ve svém důsledku může přinést další pohledávky za podstatou v řádech desítek a možná i stovek miliónů korun,“ reagoval předseda představenstva Bestsoprtu Richard Benýšek.

Plán PPF Healthcare počítá s tím, že vysočanskou halu ovládnou věřitelé Bestsportu. Jeho podstatou je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. V té se má navýšit základní jmění a akcie mají být přiděleny v první řadě zajištěnému věřiteli, tedy správci dluhopisů The Bank of New York Mellon, a také ostatním nezajištěným věřitelům, poměrně k výši pohledávek. Druhá nově vzniklá firma Bestsport Services má nést břemena původního podniku. I v ní mají získat nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy Kč, samotná stavba haly přitom vyšla na sedm miliard korun. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun. O2 arena patří k nejmodernějším stánkům v Evropě s kapacitou až 18.000 míst.