Tančící dům má poprvé českého majitele, získal ho exbankéř Skala

Tančící dům

Tančící dům Zdroj: CC BY-SA 2.0: Matteo Piotto

Bývalý bankéř Václav Skala má už za sebou realitních transakcí celou řadu. Ta nejnovější se však jistě bude řadit mezi nejvýraznější. Realitní podnikatel žijící v Monaku nyní koupil proslulý Tančící dům v Praze. Deníku E15 to potvrdil zdroj obeznámený s průběhem transakce. Skalova Pražská správa nemovitostí obchod do uzávěrky vydání nekomentovala.

O ceně transakce s architektonickou perlou se ví, že výrazně předčila původní očekávání. Nestačila ani nabídka developerské společnosti Central Group, která za budovu nabídla čtvrt miliardy korun. „Naši nabídku jsme poté ještě trochu zaokrouhlili, ale nechtěli jsme nikoho přeplácet,“ uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský. S nabídkou nechtěl jít dál mimo jiné proto, že rekonstrukce domu spolkne další stovky milionů korun.

Tančící dům, o jehož chystaném prodeji informoval deník E15 v srpnu, přitáhl pozornost přibližně desítky investorů. „Trochu překvapivě to většinou byli čeští zájemci,“ uvedl zdroj z trhu.

Dům na Rašínově nábřeží byl dostavěn v roce 1996. Na trhu se od té doby objevil poprvé. Jeho dosavadním majitelem byla společnost CBRE Global Investors, která dům získala v roce 2011 v rámci převzetí evropských a asijských aktiv firmy ING Real Estate Investment Management.

Central Group plánoval muzeum

Stavba má nyní převážně kancelářskou funkci. Podle historika architektury Zdeňka Lukeše by jí však více slušelo kulturní zaměření. To byla ostatně také idea Václava Havla, který bydlel v těsném sousedství domu. V tomto směru se ubíral rovněž Central Group, který chtěl Tančící dům přeměnit na muzeum architektury a designu. „Neměl to být komerční projekt,“ dodal Kunovský.

Architekt Lukeš považuje Tančící dům za stavbu zásadního významu. Návrh domu pochází z dílny předního světového architekta Franka O. Gehryho, jemuž přispěl český projektant Vlado Milunić. Jejich zásluhou se stal Tančící dům jednou z novodobých dominant české metropole proslulou také v zahraničí. Na vytvoření interiérů objektu se podílela rovněž architektka Eva Jiřičná.

První český majitel

Na parcele pod Tančícím domem stála původně jiná cenná stavba, kterou však srovnala se zemí americká bomba shozená při pravděpodobně mylném náletu na konci války v únoru 1945. O zástavbě proluky bylo rozhodnuto již v roce 1963. Věci se však pohnuly kupředu až v roce 1992, kdy pozemek koupila nizozemská skupina ING.

V současné době se tedy Tančící dům poprvé dostává do vlastnictví tuzemské společnosti. Skalova Pražská správa nemovitostí se postupem času zařadila mezi významné vlastníky a investory do českých realit, a to nejenom v hlavním městě. Zdroje na to určitě postrádat nebude. V loňském roce měla na účtu nerozděleného zisku z minulých let 1,9 miliardy korun.