ÚOHS snížil rekordní pokuty stavbařům za kartel, ti se přesto chtějí soudit

oprava dálnice D1

oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj výrazně snížil pokuty sedmi stavebním firmám za údajný kartel. Stamilionové pokuty rozdal úřad na podzim, nejvíce měla zaplatit Skanska, celkem téměř 650 milionů. Nově by měla zaplatit 530 milionů. Server E15.cz má rozhodnutí předsedy úřadu k dispozici.

Společnosti Eurovia klesla sankce o 110 milionů na 493 milionů, podobné je to u Strabagu, kde pokuta klesla z 614 milionů na 498 milionů. Firmě Switelsky se sankce snížila z 93 milionů na 76 milionů. Společnostem se tak vyplatilo podání rozkladu k předsedovi ÚOHS, ačkoliv pokuta stále patří k vůbec nejvyšším.

„Napadené rozhodnutí může z velké části obstát, upravil jsem pouze výši uložených pokut a korigoval některé závěry úřadu,“ napsal Rafaj firmám. Ty se podle informací E15.cz chtějí soudit o úplnou neplatnost pokut.

Zabavené poznámky

Firmy podle ÚOHS postupovaly zakázaným způsobem v letech 2006 až 2008, kdy údajně koordinovaly postup při získávání zakázek v jižních Čechách. Největší z nich byla stavba silnice R4 Mirotice - Třebkov, kterou vyhrálo sdružení Strabag-Swietelsky. Další byl tendr na opravu prostranství Bakaláře v Písku, který vyhrál Strabag a oprava Jeronýmovy ulice v Třeboni.

Kvůli uplynutí promlčecí lhůty bylo zastaveno řízení ve čtvrtém prošetřovaném případu, rekonstrukci návsi v obci Stará Pohůrka na Českobudějovicku.

Kromě výše uvedených čtyř firem, u nichž jsou pokuty nejvyšší, jsou v údajném kartelu i společnosti M-Silnice (původní pokuta 56 milionů, snížená 46 milionů), Berger Bohemia (17/14) a Lesostavby Třeboň (7/4). Všechny společnosti si mimo jiné stěžovaly na razii úřadu v jejich centrálách, antimonopolní úředníci vycházeli mimo jiné ze zabavených osobních poznámek manažerů.