ÚOHS vyšetřuje hradecký tendr na cyklověže. Staví je jediná firma

Jedna cyklověž od firmy Systematica již v Hradci Králové stojí

Jedna cyklověž od firmy Systematica již v Hradci Králové stojí Zdroj: Systematica

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zabývá zakázkou magistrátu v Hradci Králové na stavbu dvou parkovacích domů pro jízdní kola. K prošetření tohoto tendru úřad dostal v září podnět. Zatím podle mluvčího není jasné, zda bude zahájeno správní řízení.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj České televizi řekl, že do tendru na stavbu parkovacích domů se přihlásila jen jediná firma, kterou nakonec vedení magistrátu vybralo jako dodavatele parkovacích domů. Zatím to neschválilo zastupitelstvo. Podle podnětu pro ÚOHS mohl být tendr napsán firmě na míru.

„V polovině září jsme dostali k této věci podnět. Kdo nás na záležitost upozornil, to nebudeme komentovat. V uplynulých dnech jsme k záměru dostali dokumentaci. Nyní ji prověřujeme. Až poté rozhodneme o dalším postupu,“ zdůraznil mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

V Hradci Králové je už na Riegrově náměstí netradiční parkovací dům pro kola. Má podobu prosklené věže, ve které je nainstalována unikátní technologie pro automatické ukládání a vyvezení bicyklu do věže a pro jeho zpětné vydání majiteli.

Denně věž využije asi 230 cyklistů. Vlastníkem tohoto patentu je podnikatel Rudolf Bernart. Královéhradecký magistrát by chtěl další dvě podobné věže. Jedna by měla stát před Univerzitou Hradec Králové a druhá před fakultní nemocnicí.

Stavba královéhradecké parkovací věže