V Šanghaji finišuje stavba druhého nejvyššího mrakodrapu světa

Šanghajská věž

Šanghajská věž Zdroj: profimedia.cz

Vlevo Šanghajská věž, vpravo budova Šanghajského světového finančního centra
Různé etapy výstavby Šanghajské věže
Stavba Šanghajské věže
Zvedání posledního nosníku na vrchol Šanghajské věže.
Vizualizace mrakodrapu Sky City v čínském městě Changsha
7
Fotogalerie
V čínské Šanghaji finišuje stavba druhé nejvyšší budovy světa, která bude mít 121 pater a dosáhne výšky 632 metrů. Na jejím vrcholu dnes dělníci slavnostně umístili poslední nosník. Výstavba Shanghai Tower vyjde na nemalé peníze – investice se má pohybovat kolem 2,2 miliardy dolarů.

Vyšší než mrakodrap Shanghai Tower v čínské finanční metropoli je se svými téměř 830 metry už jen Burdž Chalífa v Dubaji. Šanghajský věžák, který navrhlo americké architektonické studio Gensler, montéři dokončí příští rok. Budou v něm obchody, kanceláře i luxusní hotel.

V Číně v posledních letech vyrostla celá řada mrakodrapů, z nichž některé patří mezi nejvyšší na světě. Dosud bylo nejvyšší budovou v Číně Šanghajské světové finanční centrum, které měří 492 metrů a bylo dokončené v roce 2007.

Šanghajská věž se nebude ze svého čínského primátu těšit příliš dlouho. V příštích letech jí překoná mrakodrap Sky City, který od července roste v sedmimilionovém městě Changsha ve střední Číně.

Maximální výšky 838 metrů má dosáhnout již za 10 měsíců výstavby, tedy příští rok v dubnu. Stane se tak nejvyšší budovou nejen Číny, ale i celého světa. Bude mít 202 pater a cena výstavby se vyšplhá na 1,5 miliardy dolarů.