VGP díky novým projektům rostou výnosy z pronájmů

VGP Park Horní Počernice

VGP Park Horní Počernice

Tuzemskému developerovi průmyslových nemovitostí, společnosti VGP stouply výnosy z pronájmů. Firma v letošním prvním pololetí dokončila čtyři projekty o celkové ploše přes 30 tisíc metrů čtverečních, konkrétně dva objekty v Liberci a po jednom v Nýřanech a v Praze - Horních Počernicích.

„Více než 42 500 m2 nově uzavřených smluv představuje nárůst výnosů z uzavřených nájemních smluv a budoucích nájemních smluv po přepočtu na rok o 2,3 milionů eur,“ oznámila VGP v pololetních výsledcích hospodaření.

Čisté výnosy z pronájmů dosáhly 9,84 milionu eur oproti 7,25 milionu v první polovině roku 2010. Ve výstavbě je aktuálně 11 projektů, představujících 105 tisíc metrů čtverečních budoucí pronajímatelné plochy.

Současné portfolio čítá 240 tisíc metrů čtverečních celkové pronajímatelné plochy. Dalších 368 tisíc metrů čtverečních má VGP ve správě. Jde o projekty, jejichž 80 procentní podíl VGP prodala na přelomu roku britskému nemovitostnímu fondu Episo za 300 milionů eur, tedy zhruba 7,3 miliardy korun.

Další balík k prodeji VGP chystá. Na jaře firma uzavřela dohodu s novým kapitálovým partnerem o potenciálním prodeji opět 80 procentního podílu v šesti VGP parcích, umístěných v regionálních městech České republiky. „Předpokládaná hodnota transakce převýší 140 milionů eur. Zdroje budou použity na nákup pozemků a částečnou úhradu finančních závazků,“ uvedla VGP. Jméno investora však neoznámila.

Firma dále oznámila, že se chce víc soustředit na příležitosti v Německu a v Polsku, kde eviduje velkou poptávku stávajících i nových potenciálních zákazníků. VGP už působí v Rumunsku, Maďarsku, Lotyšsku, Estonsku a na Slovensku.