Výstavba Amazonu v Horních Počernicích se zpozdí nejméně o rok

Amazon

Amazon Zdroj: ctk

Amazon se v Česku i jinde v cizině dívá po nových lokalitách pro svá logistická centra. Firma to uvedla v souvislosti s průtahy v povolovacím řízení, které výrazně zpožďují její projekt v Horních Počernicích.

Plány největšího světového e-shopu Amazon na vybudování nového centra pro vrácené zboží nabírají výrazné zpoždění. Původně se hala již měla stavět, se startem provozu se počítalo ještě letos na podzim. Odpor okolních obcí ale způsobil, že projekt bude muset získat ekologický posudek EIA.

“Celý projekt se prodlouží minimálně o rok,” řekl serveru E15.cz Tomáš Míček, šéf tuzemské části developerské společnosti P3, která má halu pro Amazon postavit.

Zatím není jasné, jak dlouho budou chtít Američané čekat. Potvrdili však už, že se dívají také po dalších lokalitách. “Amazon stále hledá vhodné lokality pro budování svých distribučních center a center vráceného zboží, aby mohl uspokojovat poptávku ze strany stále rostoucího počtu svých zákazníků. Tyto lokality hledáme nejen v České republice, ale v celé Evropě,” sdělil mluvčí obchodu Karel Taschner.

Developer může postavit menší haly

Nová hala má mít kolem 40 tisíc metrů čtverečních, pracovat by v ní mělo zhruba 3000 lidí. Okolní obce se proto obávají vyššího dopravního ruchu.

Záměr se však současně nachází v největším logistickém komplexu v České republice. V něm již nyní funguje celá řada firem. Developer P3 má navíc pro pozemky, na nichž hodlá pro Amazon stavět, již platné stavební povolení pro čtyři menší haly. V součtu by ovšem byly stejně velké jako plánovaný sklad e-shopu. Pokud by firma neuspěla s Amazonem, může tedy P3 okamžitě začít stavět pro jiné klienty.