Richemont se připravuje na akvizici za desítky miliard

Cartier

Cartier Zdroj: profimedia.cz

Švýcarský výrobce luxusního zboží Richemont nabízí za koupi 75 procent akcií v internetovém prodejci luxusního zboží Yoox Net-A-Porter (YNAP), které ještě nevlastní, 2,8 miliardy eur (71,1 miliardy korun).

Za jednu akcii YNAP nabízí Richemont 38 euro. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 26 procent. Nabídka ohodnocuje YNAP na 3,6 miliardy eur.

YNAP vznikla v roce 2015, kdy společnost Yoox koupila od Richemontu divizi Net-A-Porter. Švýcarská skupina tak získala 25 procent hlasovacích práv v nově vzniklé firmě YNAP. Nyní se Richemont snaží získat kontrolu nad YNAP.

Nabídka Richemontu přichází poté, co se italská firma zřekla ustanovení, které bylo současní transakce z roku 2015. To bránilo švýcarské firmě Richemont zvýšit podíl v YNAP. Akcie YNAP mají být po dokončení převzetí staženy z burzy v Miláně.

Richemont vlastní luxusní značky jako Cartier, Montblanc, IWC and Dunhill. Firma nyní reorganizuje distribuci svých luxusních produktů a více se soustředí na internetový prodej, protože spotřebitelé si zvykli kupovat přes internet i dražší zboží.