Majitel Zentivy kupuje za miliardy dolarů americkou farmaceutickou firmu Bioverativ

Sídlo Sanofi ve francouzském Lyonu

Sídlo Sanofi ve francouzském Lyonu Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Sanofi Pasteur via Flickr

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech
Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech
Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech
Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech
5
Fotogalerie

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi se dohodla na koupi americké společnosti Bioverativ za 11,6 miliardy dolarů (241 miliardy korun). Akvizice má podpořit zisk skupiny a posílit její pozici v oblasti léků na vzácná onemocnění. Uvedla to firma Sanofi, která mimo jiné ovládá českého výrobce léků Zentiva.

Sanofi za jednu akcii firmy Bioverativ zaplatí 105 dolarů v hotovosti. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 64 procent.

Firma Bioverativ se na počátku loňského roku oddělila od společnosti Biogen a má vedoucí postavení na trhu s léky na hemofilii. Sanofi tak posílí svoji pozici v oblasti speciální péče a vedoucí postavení na trhu s léky pro vzácná onemocnění, což je v souladu s jejím plánem, upozornil v prohlášení generální ředitel Sanofi Olivier Brandicourt.

Sanofi je předním hráčem na trhu s léky pro vzácná onemocnění od převzetí firmy Genzyme za více než 20 miliard dolarů v roce 2011. Léky na vzácná onemocnění jsou rostoucí částí podnikání firmy. Za devět měsíců loňského roku tržby z prodeje těchto léků stouply o více než pět procent na 2,2 miliardy eur (55,9 miliardy korun).

V posledních letech Sanofi přišla o několik obchodů. V roce 2016 prohrála boj o americkou biotechnologickou firmu Medivation. Loni se neúspěšně ucházela o švýcarskou biotechnologickou společnost Actelion Pharmaceuticals, upozornila agentura Reuters.

Sanofi se snaží rozšíří nabídku svých léků, protože jí skončí patentová ochrana na insulin Lantus, který patří mezi její nejprodávanější produkty. Za devět měsíců loňského roku tržby z prodeje Lantusu činily 3,5 miliardy eur, celkové tržby pak 26,4 miliardy eur. Ukončení patentové ochrany znamená, že na trhu se objeví levnější kopie tohoto léku.

V roce 2009 Sanofi koupila českého výrobce generických léků Zentiva. Na konci předloňského roku však Sanofi oznámila, že prodá své podnikání v oblasti generických léků v Evropě. Očekává se, že k převodu evropského generického podnikání Sanofi na potenciálního nového vlastníka dojde letos. Zentiva působí ve více než 50 zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky.