Světová banka: Růst střední Evropy se zdvojnásobí. Polepší si i Česko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Hospodářský růst 11 zemí střední a východní Evropy, které se jako poslední staly součástí Evropské unie, by se měl v letošním roce téměř zdvojnásobit a příští rok dál zrychlí. Předpovídá to Světová banka. Hrubý domácí produkt regionu se má letos zvýšit o 2,6 procenta po růstu o 1,4 procenta loni. S citelným oživením banka počítá i v České republice.

Ekonomické oživení v regionu podporuje pozvolný vzestup ve starších patnácti zemích EU a podpůrná domácí politika v jednotlivých zemích. Nicméně oživení bude pomalé a tempo růstu by se v nejbližší době nemělo dostat na úroveň před krizí.

Ekonomikám mladších členů EU pomáhají příznivé vnější podmínky, avšak za poslední rok se začala zotavovat i domácí poptávka. Začíná se zvyšovat rovněž objem investic, které v posledních dvou letech klesaly, roste i důvěra firem a spotřebitelů. Původní závislost na čistém vývozu, zvláště na vývozu do dalších zemí EU, postupně ustupuje a naopak se zvedá domácí poptávka. To je patrné zvláště v Rumunsku, na Slovensku a v Polsku.

Nejrychleji rostoucími zeměmi mají být i nadále Pobaltské republiky Estonsko, Lotyšsko a Litva. Jedinou zemí, která bude letos v recesi, bude Chorvatsko, a to již šestým rokem za sebou. Důvodem je pokles domácí poptávky, který překonává růst vývozu.

Vývoj HDP v procentech podle Světové banky
Země 2013 Předpověď pro 2014 Předpověď pro 2015
Bulharsko 0,9 1,7 2,4
Chorvatsko -1 -0,5 1,2
Česko -0,9 2 2,4
Estonsko 0,8 2 3
Lotyšsko 4,1 3,8 4
Litva 3,3 3,3 4
Maďarsko 1,1 2,4 2,5
Polsko 1,6 3,3 3,5
Rumunsko 3,5 2,8 3,2
Slovinsko -1,1 0,6 1,3
Slovensko 0,9 2,2 3,1

Banka však varovala, že je zde stále množství rizik ohrožujících růst. Globální finanční situace zůstává křehká a rostoucí globální úrokové sazby, doplněné nestabilitou na kapitálových trzích nebo delší období geopolitického napětí v regionu, by mohly zpomalit oživení a omezit vývoz, poskytování úvěrů a investic.

Ekonomické oživení se začíná projevovat i v tvorbě nových pracovních míst, avšak zatím pomalu. Míra zaměstnanosti v jedenáctce zkoumaných zemí se začala zvyšovat v druhé polovině loňského roku, zatím však velmi nepatrně. V regionu jsou podle banky také patrné velké rozdíly a zaměstnanost se nadále zhoršuje v jižních zemích, zvláště v Rumunsku. Celkově se sice podmínky na pracovním trhu začaly zlepšovat, nová pracovní místa v regionu však vznikají velmi pomalu a pomalu se bude snižovat i míra nezaměstnanosti.