Air Telecom dostal dvoumilionovou pokutu, za nátlak na zákazníky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Operátor Air Telecom dostal od ČTÚ pokutu dva miliony korun za agresivní obchodní praktiky. Pokuta není pravomocná, firma se proti ní odvolala. V letošním roce jde o jednu z nejvyšších pokut, kterou úřad udělil.

Zástupci Air Telecomu měli v minulém roce vnucovat služby operátora zejména starším lidem a uvádět přitom mylné informace. Ve snaze prodat služby Air Telecomu obchodníci předstírali, že jiný operátor končí svou činnost a Air Telecom je jeho nástupnickou organizací.

„Úřad se na případ dívá velmi přísně, protože firma se jednání dopustila opakovaně,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Šetření zástupci úřadu prováděli v terénu, přímo u poškozených seniorů. Některým je i přes 90 let.

Air Telecom provozuje mobilní datovou síť U:fon v pásmu 400 MHz a poskytuje služby virtuálního operátora. Činnost externích obchodních zástupců zajišťovala v loňském roce pro Air Telecom podle vyjádření operátora dodavatelská firma. Z preventivních důvodů, aby Air Telecom získal nad činností obchodních zástupců důkladnou kontrolu, převzal později v této firmě rozhodující majetkový podíl.

„Ve spolupráci s ČTÚ jsme navíc průběžně vylepšovali některá z dalších preventivních opatření, která jsou nad rámec našich zákonných povinností. Jde například o verifikační hovor, ve kterém zákazník potvrzuje, že si je vědom přechodu k jinému poskytovateli služeb, nebo uvítací hovor, ve kterém zjišťujeme spokojenost zákazníka s prodejním procesem a funkčností služby,“ doplnili zástupci Air Telecomu v prohlášení.

Obchodníci šířili zprávy o konci O2

Společnost O2, o které měli obchodníci Air Telecomu šířit, že končí se svou činností, se proti podobným praktikám podle mluvčí Lucie Pecháčkové dlouhodobě brání. „Kromě toho, že zákazníky varujeme před těmito typy podvodů například informacemi ve vyúčtování, samolepkami na dveře nebo webem www.radimeseniorum.cz, nyní nabízíme i přednostní znovuzapojení pevné linky podvedeným,“ uvedla.

Air Telecom za podobné praktiky dostal již letos v únoru pokutu 120 tisíc korun, proti které se brání žalobou u pražského městského soudu. Předchozí pokutu operátor rovněž dostal kvůli klamavým praktikám při lákání nových zákazníků před dvěma lety. Zaměřoval se přitom také na seniory.