Aplikace Facebooku dokáže sledovat aktivitu uživatele. Sbírá důležité informace

Facebook

Facebook Zdroj: ČTK

Pod firmu Facebook spadá i WhatsApp a Instagram.
Mark Zuckerberg, spoluzakladatel Facebooku.
Mark Zuckerberg, spoluzakladatel Facebooku.
4
Fotogalerie

Skupina vědců poukazuje na nebezpečný trend u aplikací Facebooku, která dokáže sledovat aktivitu uživatele. Některé telefony sice umí zablokovat sledování této aplikace a můžete omezit i její práva, ale jak se ukazuje, i toto umí aplikace obejít.

Jak ukázala na Twitteru kanadsko-německá dvojice vývojářů a bezpečnostních techniků, Facebook práva obchází tím, že permanentně sleduje data z akcelerometru telefonu, která je složitější zakázat. A stejné praktiky firma používá i u komunikátoru WhatsApp a částečně i u Instagramu, kde však data čte pouze při najetí do zpráv.

Možná si říkáte, že sledování dat z akcelerometru nemůže být nijak zneužitelné a nelze z nich získat žádné důležité informace. Jak je ale poukázáno v kontextu toho, kolik lidí aplikace Facebooku využívá, může být i každé zachvění telefonu důležitá informace.

Video placeholde
Profil Marka Zuckerberga • E15

Jako příklad je uvedena cesta autobusem. Stačí, aby parta lidí jela na výlet, přičemž všechny jejich telefony zaznamenávají skrze akcelerometr přibližně stejný vzorec záchvěvů a vibrací autobusu ve stejný čas. Není problém poté zjistit, že tito lidé jedou spolu. Stačí aby jeden cestující měl zároveň zapnuté polohové služby a Facebook v tu chvíli může poznat, kde se celá skupina nachází.

Celý článek si můžete přečíct zde >>>