Babišovi se média zalíbila, zajímá se o TV Pohoda

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15

Český miliardář slovenského původu Andrej Babiš zvažuje spolupráci s TV Pohoda, kterou vlastní podnikatel Radim Pařízek spolu s bývalým ředitelem TV Nova Vladimírem Železným. Píší to Hospodářské noviny (HN). Babiš na mediální trh vstoupil loni, když založil společnost AGF Media jako dceřinou firmu svého Agrofertu. Ta začala v březnu vydávat regionální týdeník 5+2. Babiš má zároveň i politické ambice.

Babiš nedávno oznámil, že chce spustit vlastní regionální televizi, a spolupráce jeho mediální společnosti AGF Media s TV Pohoda by podle HN mohla být jednou z cest, jak toho dosáhnout.

„Hovoříme s panem Pařízkem a panem Železným. Zda se ale dohodneme, není jasné. Je to zcela otevřené,“ řekl deníku místopředseda představenstva AGF Media Vladimír Junger. Babišova společnost podle něj jedná i s dalšími firmami a uvažuje také o vytvoření vlastní televizní stanice.

Již dříve Babiš řekl, že jeho televizní kanál vznikne na základě regionálních zpravodajských týdeníků 5+2 dny, které zdarma vydává AGF Media. Babiš chce do svého mediálního portfolia zařadit také web, projevil zájem o koupi skupiny Centrum Holdings, která provozuje portál Aktuálně.cz. Mediální skupina, která se dlouhodobě pohybuje v červených číslech, je na prodej od června.

Babiš stojí také za vznikem politického hnutí ANO 2011, jehož byl zvolen předsedou. Cílem ANO 2011 je účast v parlamentních volbách, svou sílu ale nový politický subjekt otestuje už na podzim v senátních volbách. Iniciativa ANO 2011 vznikla na podzim loňského roku poté, co majitel skupiny Agrofert Holding v médiích kritizoval chod veřejné správy, která je podle něj prorostlá systémovou korupcí.