Bakalovi utíkají velcí realitní inzerenti

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Ve srovnání s problémy, které řeší finančník Zdeněk Bakala se svou těžařskou NWR, jde o bzučení otravného komára. I ten však může být nepříjemný.

Z realitního inzertního portálu Realitymix.cz, který Bakala na jaře koupil spolu se společností Centrum Holdings, odešly velké realitní kanceláře M&M Reality a dumrealit.cz. Tvrdí, že kvůli zásadnímu zvýšení poplatků. A další prodejci nemovitostí tento krok nevylučují.

Společnost Dalten media, která portál provozuje, potvrdila, že zmíněné „realitky“ na něm od začátku června neinzerují. „K žádnému skokovému zvýšení cen však nedošlo,“ řekl ředitel Dalten media Jan Štěp. Podle informací, které má deník E15 k dispozici, ovšem portál těmto realitním prodejcům zdražil poplatky několikanásobně.

Další velký hráč, Realitní kancelář Sting, má s portálem ještě starou smlouvu, už se však připravuje na možnou změnu. „O jejich nové nabídce víme a je to opravdu tak, že jde o výrazné zdražení. Až přijde debata o inzerci na tomto serveru za nových podmínek, budeme zvažovat, zda je pro nás tato inzerce efektivní,“ uvedl vedoucí marketingového oddělení Stingu David Rewenda.

Konkurence vycítila šanci

Z pnutí mezi serverem z rodiny Centra a inzerenty se snaží těžit konkurence. „V uplynulých měsících nám výrazně pomohlo zdražení služeb na portálu Realitymix.cz, díky kterému přišel konkurent o desítky klientů včetně největších dvou hráčů na trhu sítí M&M reality a dumrealit.cz,“ sdělil Petr Beneš, výkonný ředitel společnosti HyperMedia, která provozuje portál HyperReality.cz.

Realitymix ovšem boj o inzerenty nevzdává. „Spolupráce s těmito realitními kancelářemi jsme si v minulosti vážili a vzhledem k tomu, že tyto kanceláře patří mezi významné společnosti na českém realitním trhu, další spolupráci vítáme,“ poznamenal šéf Dalten media Jan Štěp. Současně dodal, že výpadek inzerce společnost úspěšně nahrazuje nabídkami jiných prodejců a že podíl obou kanceláří nemá vliv na finanční výsledek společnosti.

Realitymix.cz je po serveru Sreality.cz ze skupiny Seznamu druhým největším inzertním webem pro obchody s nemovitostmi. Rovněž portál Sreality se v roce 2010 dostal kvůli novým obchodním podmínkám do konfliktu s inzerenty, kteří tehdy dokonce podali podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.