Brazilský telekomunikační obr usiluje o Portugal Telecom

Portugal Telecom

Portugal Telecom Zdroj: Pedro Ribeiro Simoes, Flickr.com (CC BY 2.0)

Skupina Altice nabídla více než sedm miliard eur (194,6 miliardy korun) za aktiva společnosti Portugal Telecom. Mateřská společnost francouzského kabelového operátora Numericable chce prostřednictvím akvizice posílit své postavení v Evropě.

Nabídka se vztahuje na portugalská aktiva bývalého státního monopolu Portugal Telecom a ohodnocuje je na 7,025 miliardy eur bez zahrnutí dluhu. Altice, která má sídlo v Lucembursku, by transakci financovala z nově půjčených peněz a ze současných zdrojů.

Altice hledá akvizice, kterými by posílila přítomnost v Evropě. V Portugalsku již působí prostřednictvím operátorů Cabovisao a Oni. Akvizice bývalého monopolu Portugal Telecom, který působí v oblasti pevných linek i mobilních služeb, by posílil postavení Altice na portugalském trhu a postavil ji na úroveň tamních velkých hráčů Vodafone a NOS, podotkl na webu list The Wall Street Journal.

Francouzská Numericable, kterou Altice ovládá, se v dubnu dohodla na nákupu druhého největšího francouzského mobilního operátora SFR od konglomerátu Vivendi. Altice je ovládaná brazilskou společností Oi, největší telekomunikační firmou v Jižní Americe.

Akcie Portugal Telecom

Marek Fabian: Regulace poplatků za roaming byla potřebná