Celosvětové prodeje PC znovu spadly, světovou jedničkou je Lenovo

Lenovo se stává jedničkou na světovém trhu s PC.

Lenovo se stává jedničkou na světovém trhu s PC.

Prodeje osobních počítačů klesají páté čtvrtletí v kuse. Čínská firma Lenovo se stala největším výrobcem počítačů na světě.

Celosvětově se v druhém čtvrtletí prodalo více než 75,6 milionu osobních počítačů. To je pokles o 11,4 procenta ve srovnání se stejným obdobím za loňský rok. Na druhou stranu finální čísla jsou lepší, než předpokládali analytici IDC (International Data Corporation).

Prodeje PC klesají páté čtvrtletí v kuse. Analytici očekávají propad zájmu i do budoucna, i když v nejbližší době pomalejší díky tomu, že firmy přecházejí často na Windows 8 a kvůli tomu kupují nové notebooky.

V oboru došlo také ke změně na pozici jedničky mezi výrobci. Prvenství nyní patří čínské společnosti Lenovo Group Ltd., která sesadila z trůnu Hewlett-Packard.

Lenovo nyní ovládá 16,7 procent světového trhu s osobními počítači, což je nárůst o 1,4 procenta oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku. Také současná dvojka světového trhu Hewlett-Packard zaznamenala růst tržního podílu, a to konkrétně z 15,7 na 16,4 procenta. Za pomalejším růstem jsou pravděpodobně částé změny ve vedení firmy, které vedly ke strategickým chybám v posledních letech, tvrdí analytici.

Pro ilustraci v Česku je firma Hewlett-Packard suverénní jedničkou, přestože se jí v poslední době výrazně snížily prodeje.