Google si na koupi Motoroly musí počkat nejdříve do ledna 2012

Google bude moci Motorolu koupit nejdříve v lednu roku 2012

Google bude moci Motorolu koupit nejdříve v lednu roku 2012

Společnost Google v pátek podala Evropské komisi oficiální žádost o povolení sloučení s Motorolou. Komise by se měla žádostí zabývat v několika příštích týdnech a do desátého ledna 2012 vydat rozhodnutí. Jestli se nakonec fúze odehraje pak bude záležet ještě na rozhodnutí amerických regulačních orgánů. Jisté tak zatím je, že optimistické plány o spojení obou společností ještě v letošním roce se nenaplní. Informuje o tom server Cnet.com.

Google oznámil plány na koupi Motoroly za 12 a půl miliardy dolarů na začátku letošního roku. Podle svých dřívějších vyjádření nechce až tak vstoupit do výroby hardwaru, jako získat další patenty, rozšiřovat operační systém Android a posílit tak postavení své, ale i svých partnerů (HTC, LG, Samsung…) ve sporech s Applem.

„Do budoucna by mohlo partnerství posílit pozici Googlu a Androidu vedle Applu a jeho iOS. Android ale nadále zůstává otevřenou platformou a dnes již tradiční výrobci jako je HTC, LG nebo Samsung z něj mohou nadále těžit a vyrábět vlastní přístroje. Motorola jim ale nyní bude daleko silnějším soupeřem,“ komentoval v srpnu akvizici David Polesný ze serveru Živě.cz.

Motorola si ale obchodem může všeobecně výrazně polepšit, což odhadli i její akcionáři, kteří podle Cnet.com začátkem listopadu akvizici schválili téměř jednomyslně.