Mají se lidé bát nadvlády strojů? Britské muzeum ukazuje moderní roboty, podívejte se

Video placeholde

Vědeckotechnické muzeum v Londýně nabízí pohled do dávné minulosti i blízké budoucnosti. Ukazuje mimo jiné androidy, kteří se mohou uplatnit v domácnosti i byznyse.

Se stroji, které svým vzhledem i chováním připomínají člověka, jsou spojeny mnohé apokalyptické vize. Částečně je však sdílejí i někteří akademici, jejich chmurné předpovědi počítají s úbytkem pracovních míst v důsledku digitalizace průmyslu.

S těmito tezemi ale nesouhlasí například ekonom Lukáš Kovanda, který argumentuje příkladem Koreje či Japonska. Obě země patří k zemím, jež s adopcí robotických technologií pokročily nejdále, přesto vykazují velmi nízkou míru nezaměstnanosti.

Za zmíněnými státy nechce zaostávat ani Čína. Také tamní společnosti investují do rozvoje umělé inteligence a robotů, příkladem je korporace Huawei. Ta letos mimo jiné představila dvojici mechanických rukou, které dokáží zahrát na bicí.

Firma je vyvinula ve spolupráci s německou KUKA a vzájemná synchronizace mezi „pažemi“ je zprostředkována mobilní sítí páté generace. V britském muzeu jsou však k vidění roboti nejen z Asie, ale také Francie či Velké Británie. Právě ti jsou zachyceni na videu výše.

O robotizaci se více dočtete v magazínu E15 Premium s názvem Chytré stroje. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium Chytré stroje • E15