Musk chce koupit celý Twitter, nabízí 41 miliard dolarů

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Sociální síť Twitter
2
Fotogalerie

Miliardář Elon Musk chce převzít celou socální síť Twitter. Ve firmě má už nyní 9,2 procenta akcií. O nabídce informuje agentura Reuters, Musk podle ní za zbytek akcií společnosti nabízí 41 miliard dolarů, Twitter to ohodnocuje na přibližně 43 miliard dolarů. Server CNBC uvedl, že dnes bude o nabídce jednat představenstvo sociální sítě Twitter.

Musk nabízí za akcii Twitteru 54,20 dolaru, vyplývá z oznámení burzovnímu regulátorovi. To představuje prémii 38 procent oproti ceně z 1. dubna, posledního obchodního dne předtím, než byl zveřejněn první Muskův nákup akcií Twitteru. Akcie Twitteru si před zahájením obchodování připisovaly přes deset procent, po jeho zahájení kolem 16:00 středoevropského letního času měly k dobru přes tři procenta. Po 20:00 středoevropského letního času už ale 0,6 procenta odepisovaly.

„Investoval jsem do Twitteru, protože věřím v jeho potenciál stát se platformou pro svobodu projevu na celém světě. Věřím, že svoboda projevu je společenským imperativem pro fungující demokracii,„ uvedl Musk v oznámení. „Od té doby, co jsme se stal akcionářem společnosti, si však uvědomuji, že ve své současné podobě nebude ani prosperovat, ani sloužit tomuto společenskému imperativu. Twitter je třeba transformovat na soukromou společnost,“ dodal.

Twitter uvedl, že Muskovu nezávaznou nabídku obdržel a rozhodne se, zda je v nejlepším zájmu akcionářů ji přijmout, nebo pokračovat v činnosti jako veřejně obchodovaná společnost. 

Musk na twitteru dále oznámil, že poskytl jeho nejlepší a poslední nabídku. Pokud by se ji firma rozhodla odmítnout, zváží své další angažmá v ní. „Není to výhrůžka, prostě to není dobrá investice beze změn, které je třeba provést,“ napsal Musk.

Ať už je výrok míněn jako výhrůžka, nebo ne, podle agentury DPA jde o průhledný pokus připomenout akcionářům, že akcie Twitteru, které díky Muskově angažmá poslední dobou posilují, mohou zase rychle začít klesat.

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
• Videhub

Následně v rozhovoru s Chrisem Andersonem ve formátu Ted Conference ve Vancouveru Musk na otázku, zda má na realizaci obchodu finance, odpověděl: „Mám dostatečný majetek. Mohu to udělat, pokud to bude možné.“ Znovu zopakoval, že veřejná platforma, která je masivně důvěryhodná a široce inkluzivní, je nesmírně důležitá pro budoucnost civilizace.

Saúdský princ Alwaleed bin Talal předtím napsal na twitter, že jako jeden z největších a nejdéle investujících akcionářů Muskovu nabídku odmítá. Musk Andersonovi řekl, že v případě neúspěchu své nabídky má plán B, odmítl jej ale upřesnit.

Nabídka 54,20 dolaru za akcii je „příliš nízká“ na to, aby ji akcionáři nebo správní rada přijali, uvedl ve zprávě Adam Crisafulli ze společnosti Vital Knowledge. Dodal, že akcie společnosti před necelým rokem vystoupaly na 70 dolarů.

Akcie Twitteru reagovaly na zprávu strmým růstem během předburzovního obchodování o téměř 12 procent. Naopak akcie Muskovy automobilky Tesla po zveřejnění záměru odepisují 1,5 procenta. „Investoři se obávají, že Musk se nebude moci soustředit tolik na rozvoj automobilky, pokud bude zaměstnán rozvojem Twitteru. Navíc na nákup sociální sítě by padly finanční prostředky, které by Musk mohl využít na investice do rozvoje Tesly,“ vysvětluje to hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle analytika Adama Crisafulliho ze společnosti Vital Knowledge správní rada Twitteru Muskovu nabídku pravděpobně odmítne jako příliš nízkou. Dodal, že loni se akcie sociální sítě vyšplhaly až na 70 dolarů.

„Tahle mýdlová opera skončí tak, že Musk bude po tomto agresivním nepřátelském převzetí vlastníkem Twitteru. Nějaký další zájemce či konsorcium se při této cenové úrovni objeví jen stěží,“ myslí si analytik společnosti Wedbush Daniel Ives. Podle něj bude následovat několik týdnů vyjednávání a zvratů, výsledkem ale tak jako tak bude „manželství“ mezi Muskem a Twitterem.

V sobotu šéf Twitteru oznámil, že Musk nebude členem správní rady. Podle dřívější dohody měl do roku 2024 zastávat funkci ředitele. Po dobu, kdy by byl členem správní rady, a 90 dní po ukončení členství by nesměl sám nebo ve skupině vlastnit více než 14,9 procenta akcií Twitteru.