Na stavbu ČT Brno dohlédne ateliér K4

Česká televize - studio Brno

Česká televize - studio Brno Zdroj: ctk

Největší investice České televize v posledních letech, stavba nového brněnského studia, se posunula o velký kus dopředu. Management ČT vybral projektového a cenového manažera, který bude dohlížet na přípravu stavby studia, samotnou výstavbu a uvedení do provozu. Vítězem příslušného tendru se stal brněnský ateliér K4, který porazil nabídky konkurentů Gleeds Česká republika a Ec Harris.

Firma K4 dostane za zakázku od televize skoro dva miliony korun. Potvrdila to mluvčí ČT Michaela Fričová. K4 má na kontě spolupráci na řadě velkých developerských projektů, kupříkladu se podílela na stavbě zábavního centra Nová Karolina v Ostravě nebo hotelu Clarion Congress v Českých Budějovicích.

Termíny stavby brněnského studia podle Fričové závisí na výsledku výběrového řízení na generálního dodavatele stavby. Na tomto tendru by se K4 měla ze své pozice cenového manažera rovněž podílet. Stavba by měla odstartovat v únoru 2013, termín dokončení je plánován na druhou polovinu roku 2014. Ateliér K4 by měl projekt kontrolovat po celou dobu výstavby.

Původní rozpočet stavby se za předchozího ředitele ČT Jiřího Janečka pohyboval vysoko nad 620 miliony korun. Po nástupu nového managementu Petra Dvořáka na podzim loňského roku se omezením projektu a delším rozložením prací v čase částku podařilo snížit o několik set milionů korun. Nejprve na 350 milionů korun. „Po provedené revizi se částka ještě v řádech jednotek milionů snížila na 340 milionů,“ doplnila Fričová.

Stavba studia v Brně byla za Janečkova vedení kritizována částí Rady ČT za megalomanství a neprůhlednost. Podle původního rozpisu investic se jen letos mělo za stavbu utratit 360 milionů korun a o rok později pak 260 milionů korun. Celkový objem finančních prostředků v letech 2008 až 2013 se měl blížit až k 690 milionům korun.