Nokia propustí až 14 tisíc zaměstnanců. Její zisky se propadly o 69 procent

Sídlo společnosti Nokia ve finském Espoo

Sídlo společnosti Nokia ve finském Espoo Zdroj: Reuters

Finská telekomunikační společnost Nokia plánuje propustit 14 tisíc zaměstnanců. To odpovídá zhruba 16 procentům její pracovní síly. Propouštění je součástí úsporného balíčku, kterým chce firma snižovat své náklady. Tržby společnosti se ve třetím čtvrtletí meziročně propadly o 20 procent na necelých pět miliard eur (zhruba 123 miliard korun). 

Zisk za stejné období se meziročně propadl o 69 procent na 133 milionů eur. Podle společnosti Nokia k poklesu tržeb přispěly zejména nižší prodeje v USA. „Zaznamenali jsme určité zmírnění tempa zavádění 5G v Indii. To znamená, že růst v této zemi již nestačil kompenzovat zpomalení v Severní Americe,“ uvádí CEO společnosti Pekka Lundmark v tiskové zprávě

Firma v celém letošním roce počítá s tržbami v rozsahu 23,2 až 24,6 miliardy eur. „Nadále věříme v atraktivitu svých trhů ve střednědobém a dlouhodobém výhledu,“ vysvětlil Lundmark. „Vzhledem k nejistému načasování oživení nyní podnikáme rázné akce na třech úrovních: strategické, provozní a nákladové,“ dodal.

Jeden z největších světových výrobců telekomunikačních zařízení čelí nepříznivým vlivům zpomalující se globální ekonomiky a snižování výdajů na infrastrukturu ze strany mobilních operátorů. Nokia v současnosti zaměstnává kolem 86 tisíc zaměstnanců. Propouštěním by jejich počet snížila o zhruba 16 procent. 

Začátkem tohoto roku oznámila propouštění také švédská telekomunikační společnost Ericsson. Snižování stavů se dotkne zhruba 8500 zaměstnanců. To představuje přibližně osm procent z celkového počtu přes 105 tisíc pracovníků po celém světě. Kolem 750 z nich propustila společnost v Severní Americe. Ve Spojených státech snižují náklady také operátoři jako Verizon a AT&T.