Nová místa pro kosmické nadšence. Pražská vesmírná agentura se rozšíří

GSA

GSA Zdroj: profimedia.cz

GSA
GSA
3
Fotogalerie

Evropská agentura GSA sídlící v Praze by po svém rozšíření mohla zaměstnat až 700 lidí. Mohly by se také zvýšit příjmy do státního rozpočtu. Uvedl to vládní zmocněnec pro spolupráci s GSA Karel Dobeš. V současnosti GSA zaměstnává kolem 200 lidí a od roku 2012 odvedla do českého rozpočtu přes tři miliardy korun.

V noci na dnešek se v Bruselu dohodli zástupci europarlamentu, členských zemí EU a Evropské komise na rozšíření pražské agentury GSA. Dosud je pověřena řízením navigačního systému Galileo a je jedinou agenturou EU sídlící v ČR. Agentura by nově měla sdružit řízení provozu kosmických programů EU. Zároveň by se měla přejmenovat na Agenturu pro vesmírný program. Úterní dohodu musí nyní potvrdit členské státy EU a plénum Evropského parlamentu.

„GSA je nejdůležitější evropskou technologickou agenturou, která z Prahy dělá hlavní město satelitní navigace na světě. Po rozšíření by agentura měla zaměstnat až sedm set lidí,“ řekl vládní zmocněnec.

Rozšíření uvítal za hlavní město pražský radní Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu). „Je to obrovská příležitost, do Prahy dostaneme týmy světových odborníků. Znamená to možnosti dalšího rozvoje byznysu a pokročilých technologií. To přesně v Praze chceme,“ uvedl.

Hlavní město bude muset pro agenturu hledat nové prostory, o konkrétních místech se podle Chabra bude teprve jednat. Nyní agentura sídlí v pražských Holešovicích.

Podle poslance Evropského parlamentu Evžena Tošenovského (ODS) se rozšířením zvýší prestiž České republiky a Prahy. Mohlo by to podle něj také přinést další zakázky pro české firmy i příležitosti pro tuzemskou vědu a výzkum. Podle něj se dosavadní fungování agentury v Praze osvědčilo, proto by se její zaměření mělo rozšířit například na program pozorování Země Copernicus. „Jde především o bezpečnost systému a aktivity ohledně marketingu a komunikace,“ uvedl Tošenovský.

Rozšíření agentury jako prestižní záležitost pro Prahu zhodnotil i další europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle něj má agentura pro Prahu řadu výhod, ať už z finančního hlediska nebo možností rozvoje malého a středního podnikání. Zároveň by se měla zvýšit kongresová turistika do Prahy.

Galileo je evropský globální satelitní systém, který by díky celkem 30 satelitům ve vesmíru měl být přesnější při určování polohy než americký konkurenční systém GPS. Podle údajů agentury používalo v závěru loňského roku službu přes 400 milionů lidí po celém světě, z toho asi 700 tisíc v České republice. Galileo bude využíván od roku 2020 i v systému elektronického mýtného na českých dálnicích.