Rusové plánují prodávat vesmírné lety kolem Země po Gagarinově trase

Kosmonaut Jurij Gagarin

Kosmonaut Jurij Gagarin Zdroj: Profimedia.cz

Podzim 1967. Gagarin v kabině MiG 15 UTI.
Gagarin: První ve vesmíru
3
Fotogalerie

Ruská kosmická agentura Roskosmos plánuje pro platící zákazníky pořádat vesmírné lety po trase, kterou v dubnu 1961 v lodi Vostok 1 absolvoval první člověk v kosmu Jurij Gagarin. Podle agentury TASS to oznámil šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

"Spouštíme projekt letů kolem Země po krátké Gagarinově trase, což umožní zkrátit čas na přípravu zájemců, kteří si přejí na naši planetu shlížet z vesmíru," napsal Rogozin na twitteru.

Sovětský kosmonaut Gagarin se stal prvním člověkem, který letěl do vesmíru. Let trval 108 minut a Gagarin při něm jednou obletěl Zemi. Formálně ovšem kompletní oblet Země nedokončil, neboť přistál západně od Bajkonuru, odkud startoval. German Titov, který letěl v srpnu jako druhý sovětský kosmonaut po Gagarinovi, Zemi obletěl 17krát a v kosmu strávil 25 hodin.

Krátce po Gagarinovi provedli kosmický let také Američané, Alan Shepard tehdy ale nedosáhl oběžné dráhy, ale letěl po balistické křivce. Prvním Američanem, který se dostal na oběžnou dráhu kolem Země byl v roce 1962 John Glenn, planetu obletěl třikrát.

Roskosmos agentuře TASS dnes také sdělil, že podepsal s americkou společností Space Adventures novou smlouvu na let dvou kosmických turistů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oba turisté poletí jednou lodí a start se očekává do roku 2021, o ceně se Roskosmos nezmínil.

Space Adventures ve spolupráci s Roskosmosem v minulosti do vesmíru vyslala sedm turistů a jeden z nich, Američan maďarského původu Charles Simonyi, si zaplatil dva lety. Cena za kosmický výlet se pohybovala v rozmezí 20 až 30 milionů dolarů (460 milionů až 680 milionů korun).