OpenAI se brání Muskově žalobě, zveřejnila jeho e-mailovou korespondenci

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Shutterstock, grafika e15

Vývojář služby ChatGPT, společnost OpenAI, se ohradila proti žalobě svého spoluzakladatele Elona Muska. Miliardář v ní firmu obviňuje, že opustila svou původní misi. Společnost tvrdí, že nad ní chtěl Musk převzít kontrolu a usiloval o ředitelský post. Musk podle ostatních spoluzakladatelů OpenAI v roce 2018 vedl kampaň za spojení OpenAI s výrobcem elektromobilů Tesla, kterého řídí. Mají to dokládat e-maily z té doby.

Musk minulý týden společnost OpenAI zažaloval. Uvedl, že firma, kterou v roce 2015 spoluzaložil, se odchýlila od dohodnuté cesty, kterou bylo vyvíjet umělou inteligenci (AI) ve prospěch lidstva, ne pro zisk. Nyní ze změn těží především hlavní investor Microsoft, což podle Muska znamená hrubé porušení původní dohody zakladatelů.

Ostatní zakladatelé OpenAI oznámili, že se u soudu domáhají zamítnutí Muskovy žaloby. Napsali, že je smutné, že někdo, koho hluboce obdivují, se nyní obrátil na soud poté, co se jim bez jeho přičinění podařilo dosáhnout významného pokroku. Když Musk od OpenAI odcházel, dával podle nich firmě nulovou šanci na úspěch. Sám měl v úmyslu vyvíjet umělou inteligenci pod hlavičkou své společnosti Tesla.

„Když jsme diskutovali o struktuře orientované na zisk pro pokračování naší mise, Elon chtěl, abychom se s pojili s Teslou a požadoval plnou kontrolu,“ píší další zakladatelé. Podle nich Musk chtěl být ředitelem OpenAI, držet většinový podíl a kontrolovat představenstvo. „Nemohli jsme se s Elonem dohodnout na podmínkách, protože jsme cítili, že je proti našemu poslání, aby jednotlivec měl absolutní kontrolu nad OpenAI,“ dodali.

ChatGPT se za šest měsíců od svého uvedení na trh v listopadu 2022 stal nejrychleji rostoucí softwarovou aplikací na světě. Podnítil také spuštění konkurenčních chatbotů společností Microsoft, Alphabet a řady začínajících firem, které využily zájmu o AI k získání miliard od investorů.

ChatGPT je schopen do určité míry porozumět textu a generovat odpovídající výstupy na základě poskytnutých vstupů. Využívá se k různým účelům, včetně odpovědí na dotazy, poskytování informací, generování textů, tvorby obsahu a dalších aplikací. ChatGPT již kvůli jeho schopnosti vykonávat širokou škálu úkolů, od sumarizace dokumentů po psaní počítačového kódu, přijala řada firem.