Bezos sesadil Muska z pozice nejbohatšího člověka, s pořadím zahýbala Wall Street

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos Zdroj: Reuters

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos vystřídal šéfa automobilky Tesla Elona Muska na pozici nejbohatšího člověka světa. Vyplývá to z aktualizovaného žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Hodnota Bezosova majetku podle žebříčku v pondělí dosahovala zhruba 200 miliard dolarů, zatímco hodnota Muskova jmění činila kolem 198 miliard dolarů. Na třetí pozici byl zakladatel firmy na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault s majetkem zhruba za 197 miliard dolarů.

Za změnou v čele žebříčku stojí rozdílný vývoj akcií společností Amazon a Tesla. Zatímco cena akcií Amazonu se od konce roku 2022 více než zdvojnásobila a nachází se teď v blízkosti rekordu, cena akcií Tesly se z vrcholu, kde byla v roce 2021, propadla zhruba o polovinu.

V pondělí akcie Tesly oslabily o více než sedm procent po zprávě o únorovém poklesu odbytu aut z její čínské továrny. Podle údajů Čínské asociace osobních automobilů (CPCA) prodala Tesla v únoru 60 365 vozů vyrobených v Číně. To představuje meziroční pokles o 19 procent a nejnižší úroveň od prosince 2022.