První rok na burze dopadl pro AVG dobře. Příjmy narostly o třetinu

AVG Technologies, Brno

AVG Technologies, Brno

Původem česká bezpečnostní společnost AVG Technologies uzavřela svůj první rok na newyorské burze úspěšně. Firma dnes oznámila, že jí ve fiskálním roce 2012 narostly příjmy o 31 procent na 355,9 milionu dolaru a zisk se usadil na 45,8 milionu dolaru. Silné bylo i poslední čtvrtletí – v něm příjmy meziročně narostly o 28 procent na 95,2 milionu dolarů se ziskem 4,9 milionu.

AVG zároveň úspěšně přidává nové uživatele. Loňský rok uzavřela na 146 milionech, což je meziroční nárůst 35 procent. Drtivou většinu z nich nicméně stále tvoří uživatelé zdarma dostupných verzí, i když v posledním čtvrtletí o 18 procent narostl počet předplatného softwaru. „Naše silné čtvrté čtvrtletí reflektuje úspěšné uvedení produktů AVG 2013 na trh,“ uvedl výkonný šéf AVG J.R. Smith na adresu podzimního spuštění nové produktové řady a růstu předplatného.

„Náš první rok na burze jsme uzavřeli v silnější pozici, než ve které jsme na burzu vstupovali,“ doplňuje Smith. AVG na burzu vstupovalo v únoru loňského roku s cenou akcií na 13 dolarech za kus. Ty se v současné době obchodují mírně nad touto hranicí a firma tak k dnešnímu stavu na burze vyrostla o 0,3 procenta.

Akcie se přesto za poslední měsíc propadly o více než 16 procent, stále si ale drží solidní hodnotu. Společnost na tom byla nejhůře od července do října, kdy se její akcie obchodovaly na hodnotě kolem 10 dolarů. To bylo dáno především celkovou špatnou náladou na trhu.

Na přelomu roku se akcie obchodovaly za prozatím nejvyšší hodnotu přes 16 dolarů za jeden cenný papír. Investoři oceňovali zejména dohody, která firma podepsala se společnostmi , . AVG díky podobným partnerstvím umí výrazně vydělávat i na zdarma dostupných produktech, o kterých J.R. Smith tvrdí, že je ve firmě mají rádi a s podobným modelem plánují pokračovat i do budoucna. Chce proto hledat další partnerství s webovými, reklamními a vyhledávacími společnostmi.

AVG ve svých výhledech čeká, že v příštím roce vygeneruje příjmy až 420 milionů dolarů se ziskem k 75 milionům dolarů. Za pár týdnů bude pořádat oslavu k ročnímu výročí na burze.