S&P má obavy o zdraví Sony, snížila mu rating

Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) snížila hodnocení dlouhodobých úvěrových závazků japonského výrobce elektroniky Sony o jeden stupeň na BBB+. Agentura varovala někdejšího dominantního aktéra na globálním trhu spotřební elektroniky před dalším zhoršením ratingu, pokud se firmě v dohledné době nepodaří přesvědčivě obnovit ziskovost.

Agentura za hlavní příčinu ztrát Sony označila „snahu o agresivní zvyšování podílu na globálním trhu v situaci silné konkurenci, masivní erozi cen a vysokonákladovou strukturu ve srovnání se zahraničními konkurenty“. Minulý měsíc snížila rating Sony konkurenční agentura Moody's, která zhoršila hodnocení i dalšího japonského výrobce elektroniky Panasonic.

Sony se za poslední čtvrtletí do konce prosince propadla do čisté ztráty 159 miliard jenů (40 miliard korun) po zisku 72 miliard jenů před rokem a zvýšila odhad čisté ztráty za rok do března na 220 miliard jenů z dříve předpokládaných 90 miliard jenů. Celoroční provozní ztráta by měla činit 95 miliard jenů, v novém finančním roce se ale firma chce na provozní úrovni vrátit k zisku.

Sony minulý týden oznámila, že od 1. dubna nastoupí do funkce generálního ředitele za Howarda Stringera nynější viceprezident společnosti Kazuo Hirai. Snížení ratingu vyvíjí na nového šéfa tlak, aby rychle zasáhl proti ztrátám. Ty se koncentrují v divizi televizorů, která je kvůli propadu poptávky a ostré zahraniční konkurenci ztrátová už osm let.

Pokud v příštích šesti až 12 měsících nespatříme výrazné známky oživení zisků, mohli bychom rating dál snížit,“ uvedla S&P. Rating hodnotí schopnost firmy splácet závazky a jeho snížení může firmě prodražit úvěry.

Sony byla kdysi hnací silou světového trhu spotřební elektroniky. Nyní se snaží získat zpět přední pozice, které v posledním desetiletí ztratila, a to mimo jiné kvůli ostré konkurenci ze strany společností Apple a Samsung.