Šéf Googlu napsal zaměstnancům, ať letos čekají další snižování stavu

Šéf Googlu Sundar Pichai

Šéf Googlu Sundar Pichai Zdroj: CTK

Šéf americké internetové společnosti Google Sundar Pichai vzkázal zaměstnancům, ať letos čekají další snižování počtu pracovních míst. S odvoláním na interní zprávu určenou všem pracovníkům firmy o tom informovaly servery The Verge a CNBC. V úterý napsal Business Insider, že Google hodlá v rámci restrukturalizace zrušit stovky pracovních míst mimo jiné ve své divizi prodeje reklamy, týmu rozšířené reklamy či v divizi hlasového asistenta.

Letošní snižování stavu se zaměří na pracovníky v některých oblastech, aby se provádění úkolů zjednodušilo a zrychlilo, napsal Pichai ve zprávě zaměstnancům. „Toto rušení pozic nebude v takovém rozsahu jako v loňském roce a nedotkne se všech týmů,“ dodal. „Máme ambiciózní cíle a v tomto roce budeme investovat do našich velkých priorit,“ uzavřel.

Agentura Reuters zprávu interpretuje jako jeden z náznaků, že snižování počtu pracovních míst bude kvůli zavádění umělé inteligence (AI) a automatizaci v letošním roce pokračovat.

V lednu 2023 společnost Alphabet oznámila, že plánuje zrušit dvanáct tisíc pracovních míst, tedy šest procent své celosvětové pracovní síly. Loni v září měla společnost celosvětově 182 381 zaměstnanců.

Masové propouštění se v loňském roce nevyhnulo většině velkých technologických firem ve Spojených státech. Počet pracovních míst výrazně seškrtal například i Microsoft, PayPal nebo Meta.