Technologičtí obři nadále propouštějí. Vyhození inženýři mohou přejít do autoprůmyslu

Naposledy se k masivní vlně propouštění připojila společnost PayPal. Zbaví se 2000 lidí.

Naposledy se k masivní vlně propouštění připojila společnost PayPal. Zbaví se 2000 lidí. Zdroj: Profimedia.cz

Šéf Alphabetu Sundar Pichai (na snímku) uvedl, že přebírá plnou odpovědnost za rozhodnutí, která společnost vedla k současnému propouštění.
Microsoft letos propustí kolem deseti tisíc zaměstnanců.
Snižovat náklady jde i jinak. Americký Intel seškrtá mzdy svých top manažerů.
Jediná z velkých technologických firem, která se propouštět nechystá, je Apple. Na fotografii je výkonný ředitel Applu Tim Cook.
5
Fotogalerie

Americké technologické giganty pokračují v masivním redukování své pracovní síly. Naposledy se k aktuálnímu trendu připojila fintechová společnost PayPal, která v úterý oznámila, že propustí sedm procent zaměstnanců, tedy zhruba dva tisíce osob. Podle expertů však může být současné snižování stavů v těchto firmách dobrou zprávou pro americkou ekonomiku.

Vedle PayPalu ohlásil v posledních týdnech hromadné propouštění například Microsoft, který se letos chce zbavit deseti tisíc pracovníků, nebo mateřská společnost Googlu či YouTube Alphabet. Ta se rozloučí s 12 tisíci zaměstnanci. Už v minulém roce výrazně seškrtala počet pracovních míst také společnost Meta Platforms, která provozuje sociální sítě Facebook a Instagram. Nový majitel konkurenčního Twitteru Elon Musk na podzim ztenčil svou pracovní sílu dokonce o polovinu. Celkový počet propuštěných lidí v americkém technologickém sektoru tak od počátku roku 2022 přesáhl již 200 tisíc, z toho téměř 60 tisíc připadá na leden 2023.  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!