Sony u smartphonů patentovala identifikaci otiskem prstu

snímač otisku prstu

snímač otisku prstu Zdroj: profimedia.cz

Sony si nechala patentovat technologii, která umožňuje identifikaci uživatele smartphonu přes displej pomocí otisku prstu. Upozornil na to server BBC. Japonská firma neoznámila, kdy tuto novinku hodlá uvést do praxe. Posílení bezpečnostních pravidel pro identifikaci uživatelů chytrých telefonů je mimo jiné předpokladem pro větší využití těchto zařízení pro elektronické platby.

Motorola loni přišla s přístrojem Atrix, který měl biometrický snímač otisku prstu na své zadní straně. Aplikace vyvinutá Sony ale počítá se čtečkou přímo na displeji telefonu.

patent Sonypatent SonyPatent Sony

Technologičtí analytici předvídají, že chytré mobilní telefony vybavené technologií NFC – (near field communication - komunikační technologie sloužící k bezdrátové komunikaci mezi elektronickými zařízeními na krátkou vzdálenost) budou již brzy využívány místo platebních karet pro nákupy zboží.

To ovšem předpokládá právě posílení identifikačních kontrol, které už nebudou spočívat například jen v naťukání čtyřmístného PIN kódu.

„Aby byly elektronické transakce pro spotřebitele snazší, si přejí jak technologičtí producenti, tak obchodníci. Pokud se prosadí něco takového, co bezpečně zaručí identifikaci uživatele telefonu, bude to jistě krok dopředu,“ komentoval možné přínosy patentu Sony pro BBC Brian Blau ze společnosti Gartner.

patent Sonypatent SonyPorovnání fotek obličeje v závislosti na umístění kamery

Inovace Sony – kdy je sensor kamery umístěný přesně za obrazovkou telefonu – má ale i některé další výhody. Umožní totiž její přirozenější snímání – v rovině očí.

To by mělo vést jak k lepším fotkám, tak k vytvoření vhodnějších podmínek pro využití telefonu k videokonferencím.