Sony vidí budoucnost černě, zvažuje prodej části aktivit

Kazuo Hirai

Kazuo Hirai Zdroj: ctk

Japonský výrobce elektroniky Sony posoudí návrh svého největšího akcionáře, fondu Third Point miliardáře Daniela Loeba, aby skupina prodala pětinu svých hudebních a filmových aktivit. Řekl to dnes generální ředitel Sony Kazuo Hirai. Firma současně zhoršila výhled tržeb z prodeje digitálních fotoaparátů, chytrých telefonů a tabletů na příští fiskální rok, tedy do konce března 2015.

Loeb tvrdí, že částečný odprodej divize Sony Entertainment by firmě přinesl hotovost, která by pomohla problematické elektronické divizi. Podpořil by rovněž cenu akcií, které by podle něj mohly zpevnit až o 60 procent. Akcie dnes v reakci na spekulace, že Sony bude návrh posuzovat, vykázaly růst o 5,9 procenta a dostaly se nejvýše za poslední více než dva roky.

Hirai podle agentury Reuters řekl, že návrh od Third Point ovlivňuje hlavní část podnikání Sony a způsob vedení. Správní rada Sony tak podle něj musí před rozhodnutím vše důkladně zvážit. Sony teď spoléhá na zisky ze zábavních a pojišťovacích aktivit, jimiž kompenzuje ztráty z výroby televizorů a další spotřební elektroniky. Sony má divizi životního pojištění Sony Life Insurance.

Sony také o 13 až 17 procent snížila výhled prodeje digitálních fotoaparátů, chytrých telefonů a tabletů na fiskální rok 2014/2015. Tržby z prodeje fotoaparátů mají činit 1,3 bilionu (254 miliard Kč) místo 1,5 bilionu jenů, tržby z prodeje chytrých telefonů a tabletů pak 1,5 bilionu jenů místo 1,8 bilionu JPY.

V tomto fiskálním roce do konce března 2014 se má prodej chytrých telefonů zvýšit o více než čtvrtinu na 42 milionů. Sony bojuje o třetí místo na trhu s čínskými Huawei Technologies a ZTE a s jihokorejskou LG Electronics. První dvě příčky na trhu, jehož objem dosahuje 225 miliard USD (4,5 bilionu Kč), patří firmám Samsung Electronics a Apple.

Ve fiskálním roce 2014/2015 firma očekává celkové tržby 8,5 bilionu jenů, přičemž tržby z prodeje elektroniky mají činit šest bilionů JPY. Po ukončení plánu restrukturalizace budou mít tři hlavní obchodní aktivity, a to fotoaparáty, mobilní přístroje a herní přístroje, na celkových tržbách elektronické divize Sony podíl 65 procent a na provozním zisku přibližně 80 procent.

Carl Zeiss chystá objektivy pro bezzrcadlovky Sony a Fujifilm