Studio Lionsgate pohltilo Summit Ent. Společně chtějí cílit na mladé diváky

Twilight zachráncem. Mezi dětským publikem
mimořádně populární sága Twilight má
pomoci splatit dluh studia Lionsgate

Twilight zachráncem. Mezi dětským publikem mimořádně populární sága Twilight má pomoci splatit dluh studia Lionsgate Zdroj: bontonfilm

Dvojice středně velkých filmových studií, Lionsgate a Summit Entertainment, v pátek 13. ledna oznámila, že dokončila fúzi. Podle oficiálního prohlášení nejvyšších šéfů obou společností vlastníci Lionsgate ovládnou Summit Entertainment za 412,5 milionu dolarů. Zároveň však zůstávají obě značky, jež budou „aktivní v oblasti produkce i distribuce filmů“, zaznělo v prohlášení.

Pro americký filmový trh by ani sloučení obou značek pod jednu společnou neznamenalo výraznější revoluci. Podle dat specializovaného serveru boxofficemojo.com v roce 2011 tržby Summit Entertainment představovaly čtyři procenta celkových tržeb kin a tržby Lionsgate jen 1,8 procenta. Přitom nejméně úspěšná společnost z takzvané velké hollywoodské šestky, 20th Century Fox, se na loňských tržbách podílela 9,6 procenta.

Finanční spojení studií je však významné ze tří důvodů. Tím nejdůležitějším je vytvoření větší finanční skupiny, jež bude mít silnější pozici při splácení stávajících úvěrů a uzavírání nových půjček. To ostatně byla hlavní motivace, proč studio Lionsgate o fúzi usilovalo. Příjmy veleúspěšné série Twilight produkované Summit Entertainment by mohly uspíšit splacení půlmiliardového dluhu, který Lionsgate musí umořit do roku 2016.

Podle serveru magazínu Variety dojde k výrazným změnám v oblasti zahraniční distribuční politiky. Obě studia budou moci společně vystupovat na prestižních filmových festivalech v Berlíně či Cannes, kde se uzavírají hlavní mezinárodní smlouvy o distribuci. V neposlední řadě je spojení Lionsgate a Summit Entertainment důležité pro žánr teenagerských fantasy. Zatímco Summit vlastní již zmíněnou ságu Twilight, jež celosvětově utržila přes dvě a půl miliardy dolarů a která se uzavře v listopadu, Lionsgate právě letos v březnu spustí novou obdobně cílenou sérii Hunger Games.