Tchaj-wan požaduje, aby se firma Foxconn vzdala podílu v čínském výrobci čipů

Tchaj-wan chce přinutit Foxconn, aby se vzdal podílu v čínském výrobci čipů

Tchaj-wan chce přinutit Foxconn, aby se vzdal podílu v čínském výrobci čipů Zdroj: Reuters

Tchaj-wan chce přinutit Foxconn, aby se vzdal podílu v čínském výrobci čipů
2
Fotogalerie

Zástupci národní bezpečnosti Tchaj-wanu chtějí přinutit firmu Foxconn, aby upustila od investice 800 milionů dolarů (19,1 miliardy korun) do čínského výrobce čipů Tsinghua Unigroup. Informoval o tom britský ekonomický list Financial Times. Připomněl, že Tchaj-wan se vzhledem k eskalaci napětí mezi Pekingem a Tchaj-pejí snaží více spolupracovat se Spojenými státy. Tchaj-pej i Washington také pozorněji sledují ambice Číny posílit svůj polovodičový sektor.

Foxconn je největší smluvní výrobce elektroniky na světě, investici do čínského podniku oznámil v polovině července. Tchajwanská společnost se tak stala druhým největším podílníkem v čínské firmě.

„Rozhodně to neprojde,“ konstatoval nejmenovaný vysoce postavený tchajwanský úředník, který se zabývá bezpečnostními otázkami. Foxconn a Tsinghua Unigroup na žádost o komentář nereagovaly.

Věcí se sice ještě bude zabývat investiční komise vlády, národní bezpečnostní rada prezidentského úřadu a rada pro záležitosti pevninské Číny jsou ale přesvědčeny, že investice se musí zablokovat, uvedl další informovaný zdroj.

Proč je globální nedostatek čipů?

Video placeholde
• Škoda

„Vzhledem k tomu, že se záležitostí zabývají na úrovní národní bezpečnosti, vyhlídky se zatemňují,“ uvedl zdroj blízký Foxconnu. „S prudce rostoucím napětím v Tchajwanském průlivu se to zdá obtížnější,“ dodal stran investice. Napětí mezi Čínou a Spojenými státy se vystupňovalo po nedávné návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Foxconn, který je mimo jiné dodavatelem společnosti Apple, dnes také zveřejnil výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí. Čistý zisk firma zvýšila o 12 procent na 33,3 miliardy tchajwanských dolarů (26,5 miliardy korun), čímž překonala odhady analytiků. Přispěla k tomu silná poptávka po cloudových službách. Tržby se zvýšily také o 12 procent a dosáhly 1,5 bilionu tchajwanských dolarů.

Peking považuje demokratický Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii a za legitimní součást svého území. Podle oficiální politiky „jedné Číny“, kterou uznává téměř celý svět, na ostrově neexistuje samostatná politická entita a Peking se staví proti tomu, aby ostrov vedl vlastní jednání se zahraničními vládami.

Tchaj-wan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení. V pevninské Číně pokračuje vláda jedné politické strany.