Tržby Novy stagnovaly i přes růst trhu

TV Nova

TV Nova Zdroj: tv.nova.cz

Výsledky Novy v loňském roce zaostaly za vývojem trhu. Zatímco trh s televizní reklamou vzrostl podle CME o čtyři procenta, tržby televize nepatrně poklesly o dvacet milionů na 5,023 miliardy korun. To souvisí se snižujícím se tržním podílem Novy – loni získala 67 procent trhu s televizní reklamou, což znamená meziroční pokles o dva procentní body. „Je to výsledek naší cenové strategie,“ uvádí zpráva CME pro investory.

Podíl Novy na sledovanosti klesl o tři procentní body na 42 procent ve skupině diváků od patnácti do 54 let. Naopak podíl konkurenční Primy na trhu s reklamou vzrostl o tři procentní body na 22 procent. Výše čistého hospodářského výsledku Novy je neznámá. CME toto číslo zatím nezveřejnila, uvádí pouze provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA). Ten předloni vzrostl o šest procent na 2,47 miliardy korun. Jenže toto číslo se vzhledem k miliardovému zadlužení podstatně liší od čistého výsledku.

Například v roce 2010 ukazatel OIBDA dosáhl 2,33 miliardy korun, čistý zisk činil pouze 198 milionů korun. Výborných výsledků naopak dosáhly slovenské operace CME, které prostřednictvím společnosti CME Slovak Holdings spadají pod CET 21. Skupina kanálů Markíza zvýšila tržby o sedm procent na 73 milionů eur, záporná OIBDA minus 0,6 milionu eur se loni změnila na plus 7,1 milionu eur.

Nova současně v loňském roce zvýšila investice do programu o dvě procenta na 93,9 milionu dolarů, zatímco provozní náklady narostly o devět procent na 35,5 milionu dolarů. V letošním roce Novu podle všeho čeká šetření. „V roce 2012 se CME zaměří na snižování zadlužení,“ zdůraznil superšéf Novy Adrian Sarbu.

CME spadla do ztráty 180 milionů

Ztrátové hospodaření bermudské mediální firmy CME pokračovalo i v roce 2011, kdy se propadla do obří ztráty 180 milionů dolarů. V roce 2010 vykázala prodělek 117 milionů dolarů. Naopak tržby za rok 2011 zaznamenaly růst o více než sedmnáct procent na 865 milionů dolarů. Velké prodělky nejsou dobrou výchozí pozicí pro splácení rozsáhlých dluhů CME. Jen v roce 2013 musí společnost splatit dluhopisy v objemu 130 milionů dolarů a v následujícím roce pak za 229 milionů dolarů.