Tržní hodnota IBM stále roste, Microsoft naopak ztrácí

IBM

IBM

Sázka na software na úkor hardwaru se technologickému gigantu IBM vyplácí. Poté, co na jaře po dlouhých 15 letech přeskočil Microsoft v žebříčku technologických fiem podle tržní hodnoty, si totiž pozici dvojky za Applem stále udržuje.

Na konci září se tržní hodnota IBM postupným zvyšováním dostala na hranici 214 miliard dolarů, zatímco mírně klesající Microsoft skončil na hodnotě 213,2 miliardy dolarů. To znamená, že IBM je na žebříčku stále druhá hned za Applem, jehož hodnota je 362 miliard dolarů.

Podle analytiků tak bylo nedávné rozhodnutí IBM zbavit se klasického segmentu domácích a firemních počítačů správným krokem. Jen od začátku letošního roku cena akcií IBM stoupla podle agentury Bloomberg o 22 procent, naproti tomu hodnota akcií Microsoftu za stejné období klesla o 8,8 procenta.

„V IBM přesáhli technologie. Včas pochopili, že počítače už jsou něco více než jen krabice na našich stolech,“ řekl agentuře Bloomberg Ted Schadler, analytik Forrester Research řekl Bloomberg.

Microsoft přitom oproti konkurenčním technologickým společnostem stále ztrácí a pokud neuspěje nová generace Windows 8, může být propad hodnoty akcií ještě výraznější.

Vývoj akcií IBM za posledních 5 let:Vývoj akcií IBMVývoj akcií IBM | holusa@mf.cz

Většina příjmů Microsoftu pochází z prodeje Windows a MS Office. Společnost se teď navíc nachází v období mezi dvěma verzemi Windows, což může znamenat propad v příjmech. Windows 7 totiž vyšly v roce 2009 a Windows 8 půjdou patrně na trh ke konci roku 2012.

IBM je jednou z nejdůležitější a nejvýznamnějších technologických společností minulého století, a pokud bude pokračovat v nastoleném inovativním tempu, možná se tak stane i v tom současném, domnívají se někteří analytici.