Tuzemským kinům loni ubyli diváci, ale stouply tržby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Do tuzemských kin loni zavítalo 11,06 milionu diváků, což je asi o 120 tisíc, tedy jedno procento, méně, než o rok dříve. Zároveň je to nejnižší číslo za posledních osm let.

Provozovatelé kin ale nemusí příliš smutnit – loni se totiž výrazně, o téměř desetinu, zvýšila průměrná cena vstupenky, která nyní činí 125 korun a je nejvyšší od roku 1989. Celkové tržby kin tak přes pokles návštěvnosti vzrostly o téměř 12 procent na 1,42 miliardy korun, vyplývá z aktuálních údajů Unie filmových distributorů.

Částka, kterou lidé nechali za vstupenky do kin a multiplexů, je druhou nejvyšší po změně režimu. Více lidé za kasovní i divácky náročnější filmy utratili jen v roce 2010, kdy se celkové tržby kin vyšplhaly na téměř 1,5 miliardy. Nejmenší částky dosáhly tržby kin v roce 1995, a to zhruba čtvrt miliardy korun; tehdy ale do kin zamířila ani ne polovina diváků ve srovnání s loňským rokem a za lístek každý z nich zaplatil v průměru jen 27,50 korun.

Méně diváků do kin v loňském roce zamířilo i přesto, že kina nabídla nejvyšší počet představení za poslední dvě desítky let, celkem jich bylo 413 251. Vyšší počet představení kina nabídla jen v roce 1989 a 1990.