Už i Microsoft chystá chytré náramkové hodinky. Firmy cítí výnosný byznys

iWatch - ilustace

iWatch - ilustace Zdroj: adr-studio.it

Kdo nebude mít v nabídce chytré náramkové hodinky s počítačovými funkcemi, jako by nebyl. Tak vypadají aktuální informace z této branže. Pracuje na nich prý už třetí gigant.. Informoval o tom server listu The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na dodavatele společnost Microsoft. Podobné zařízení podle dřívějších informací vyvíjejí i firmy Apple a Samsung.

„Chytré hodinky kompatibilní se smartphony nebo dalšími elektronickými zařízeními by byly pro spotřebitele atraktivní,“ upozornil jeden z analytiků společnosti RBS. Chytré hodinky by mohly například přijímat textové zprávy nebo fungovat jako fotoaparát.

Některé firmy již nabízejí hodinky s různými vyspělými funkcemi, například s navigací. Například společnost Pebble Technology prodává hodinky, které se synchronizují s mobilním telefonem a vibracemi upozorňují spotřebitele na příchozí hovory, SMS zprávy či maily.

Podle dodavatelů zatím není jisté, zda Microsoft začne chytré hodinky skutečně vyrábět. Jeden z dodavatelů nicméně řekl, že firma pro prototyp hodinek požádala o displej s úhlopříčkou 1,5 palce (3,8 centimetru).

Hodně zajímavá marže

Experti míní, že může jít o velice úspěšný byznys. Analytik finančního ústavu Citigroup Oliver Chen vychází z toho, že výroba náramkových hodinek letos v celém světě vygeneruje tržby přes 60 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun).

To je sice méně než například z prodeje televizorů, analytik agentury Bloomberg Anand Srinivasan ale upozorňuje, že hrubé marže u hodinek jsou čtyřikrát vyšší než u televizorů a dosahují asi 60 procent.

Na chytrých hodinkách dle informací tisku pracuje i společnost Apple. WSJ uvedl, že její “iWatch” budou spolupracovat s iPhonem, The New York Times, upřesnil, že zařízení poběží na operačním systému iOS. Foxconn prý už pracuje na energeticky dostatečně šetrném displeji, který by splnil požadavky pro takové zařízení.

Podle informací zdroje agentury Bloomberg hodlá Apple nové zařízení představit ještě letos. Firma už prý v této souvislosti podala žádost o registraci desítek patentů.

Agentuře Reuters řekl zdroj obeznámený se situací, že chytré hodinky vyvíjí i firma Samsung. Ta se ale zatím ke zprávě odmítla vyjádřit.

Čtete také: