"Věštec z Omahy" kupuje noviny svého rodného města

Americký investor Warren Buffett rozšířil portfolio svých deníků. Jeho Berkshire Hathaway koupila za 150 milionů dolarů (2,8 miliardy korun) společnost Omaha World-Herald Company, vydávající mimo jiné stejnojmenný deník.

Kromě zmíněného listu, který vychází v Buffetově rodišti, získá Berkshire Hathaway několik časopisů a dalších šest nebraských deníků, za které připlatí 50 milionů dolarů. „World-Herald vykazuje slušné zisky a je jedním z nejlépe řízených listů v Americe,“ vysvětlil svůj nákup Buffett pro nyní už jeho vlastní noviny. „Cena není šílená. Na druhou stranu to určitě není ani nebývale výhodná nabídka,“ dodal.

Kromě vydavatelství z Nebrasky vlastní Berkshire Hathaway také deník Buffalo News a je největším podílníkem listu Washington Post. „Myslím si, že noviny mají slušnou budoucnost (…) Stále je zde mnoho věcí, které mohou udělat lépe než ostatní média,“ uvedl Buffett.

Ještě nedávno byl přitom miliardář přezdívaný „věštec z Omahy“ k budoucnosti novin skeptický. Své vlastnictví Buffalo News v minulosti označil za „ne zcela racionální rozhodnutí“ a na setkání akcionářů Berkshire Hathaway v roce 2009 řekl, že většinu amerických deníků by nekoupil “za žádnou cenu“.

Šéf vydavatelství World-Herald prohlásil, že akvizice firmě dovolí zbavit se omezující vlastnické struktury, která firmu nutí vykupovat akci od odcházejících zaměstnanců, aby si vedení udrželo kontrolní podíl.

Buffet tvrdí, že má k novinám sentimentální vztah. Jeho rodiče se údajně seznámili při práci v místním studentském listu. Díky práci kamelota si také vydělal prvních 5000 dolarů, se kterými vytvořil svůj první investiční podnik.