Video: Amazon nasadil prvního humanoidního robota. Zaměstnanci se bojí o práci

Humanoidní robot Digit

Humanoidní robot Digit Zdroj: Amazon

Americký internetový prodejce Amazon začal ve svých skladech zkoušet roboty, kteří mají čtyři končetiny a jsou schopni chůze připomínající lidské pohyby. Firma podle stanice BBC tvrdí, že roboti uvolní zaměstnancům ruce k dalším činnostem pro větší spokojenost zákazníků. Odbory ale oponují, že firma se ke svým zaměstnancům už delší dobu chová jako k robotům a že humanoidní stroje nahradí člověka.

Robot nazvaný Digit je schopen končetinami podobnými rukám přenášet krabice a balíky a zastávat běžnou skladnickou práci. Místo kol běžných u jiných robotů má nohy, které mu podle firmy dovolí chodit po schodech či zdolávat jiné terénní překážky v budovách Amazonu.

"Ze zkušenosti víme, že tyto nové technologie ve skutečnosti vytvářejí nová pracovní místa, pomáhají nám růst a expandovat," řekl Scott Dresser z oddělení vyvíjející ve firmě roboty.

Amazon v posledních letech v rámci snižování nákladů urychlil nasazování robotů do provozu. Globální podnik má podle vlastních statistik v současnosti zhruba 750.000 robotů, kteří pracují v součinnosti s lidmi. Často je lidé využívají k tomu, aby za ně vykonávali mechanickou opakující se činnost, uvedla firma.

"Už jsme zaznamenali ztrátu stovek pracovních míst v distribučních centrech," řekl zástupce britských odborů Stuart Richards. Humanoidní roboti jsou podle něho dalším krokem na cestě k propouštění lidských zaměstnanců.

Firma přitom tvrdí, že roboti v jejích centrech nikdy nemohou zcela převzít lidskou činnost. "Lidé jsou zcela zásadní pro náš distribuční proces; jejich schopnost myšlení na vyšší úrovní, jejich schopnost diagnostikovat problémy," řekl šéf robotického oddělení Amazonu Tye Brady.

Lidé jsou podle firmy zásadní i díky další své dovednosti: dokážou opravovat porouchané roboty.