Zkrachoval vydavatel časopisu Penthouse, má obří dluhy

Erotický magazín Penthouse

Erotický magazín Penthouse Zdroj: Profimedia.cz

Společnost FriendFinder Networks, která vydává časopis Penthouse a provozuje řadu internetových serverů, vyhlásila v úterý bankrot. Firma již pět let nevykázala čistý zisk a její závazky mnohonásobně převyšují aktiva.

Podle dokumentů předaných americkému insolvenčnímu soudu FriendFinder odhaduje výši svých závazků mezi 500 miliony až jednou miliardou dolarů, přičemž aktiva jsou menší než deset milionů.

Firma zároveň nedosáhla čistého zisku minimálně od roku 2008, vyplynulo z dat agentury Reuters. Celkové příjmy společnosti za poslední čtyři čtvrtletí končící letošním 30. červnem činily 293 milionů dolarů (5,6 miliardy korun).

Magazín Penthouse založil v roce 1965 ve Velké Británii Američan Bob Guccione v reakci na úspěch časopisů Playboy a Hustler. Ve Spojených státech ho začal vydávat o čtyři roky později. Penthouse nyní vychází v mnoha mutacích po celém světě. V 90. letech se objevila i česká verze, ale pro malý náklad byla zastavena.

Guccione, který v mládí navštěvoval katolický seminář, vybudoval kolem Penthousu erotické impérium, které mu vyneslo odhadem čtyři miliardy dolarů (70 miliard korun). Svého času byl považován za jednoho z nejbohatších mužů USA, o většinu peněz ale přišel vinou špatných investic.

Penthouse na vrcholu své slávy ohrožoval renomovaný časopis pro pány Playboy. Guccioneho říše však postupně upadala. V roce 2010 majitel Penthousu přišel s návrhem na převzetí konkurenční Playboy Enterprises za 210 milionů dolarů. Z obchodu ale sešlo.