Trhy směřují k uzavření nejhoršího týdne od krize a kryptoměny procházejí bezprecedentním masakrem

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Náznak naděje?

Akciové trhy včera prodělaly mimořádně špatný den. Futures na americké akcie ale ukazují, že by se mohlo v pátek na Wall Street zelenat. Index S&P 500 má otevřít obchodování nárůstem o dvě procenta. Mezitím parkety v Japonsku a Jižní Koreji zmírnily ztráty, australské akcie dokonce vzrostly. Přesto mají globální finanční trhy nakročeno k tomu, že končící týden bude v jejich bilanci tím nejhorším od roku 2008.

Kolaps kryptoměn

Cena nejrozšířenějších virtuálních mincí během dvou dnů odepsala kolem padesáti procent. Takový propad nemá v jejich krátké historii příliš obdoby. V případě etheru, druhé nejrozšířenější kryptoměny, jde o rekordně prudký pokles kurzu. Starší bitcoin už podobné masakry zažil (a přežil), i tak ale poslední dny patří k nejkrvavějším v jeho 11letých dějinách.

Ztratilo i zlato

V situaci, která by mu měla nahrávat, zlato nezáři. Včera odepsalo čtyři procenta, nyní přidává zhruba půl procenta. Cena palladia se snížila téměř o třetinu. Podle některých analytiků potřebují investoři rychle získat hotovost, a tak jednají mírně panicky. Výprodej se proto týká všech druhů aktiv.

Olympijské plány platí

Kvůli pandemii koronaviru ruší akce i golf. Prestižní The Players bylo ukončeno po 1. kole a na PGA ani LPGA Tour se neuskuteční další tři turnaje. K nově zrušeným akcím přibyla formulová Velká cena Austrálie. Naopak Japonsko stále ještě počítá s tím, že olympijské hry v létě v Tokiu proběhnou.

Boháči chudnou

Pět stovek nejbohatších lidí planety jen během čtvrtka přišlo o jmění v hodnotě 331 miliard dolarů. Jde o vůbec nejrazantnější pokles jejich majetku za osm let, během kterých agentura Bloomberg aktualizuje svůj index miliardářů.