TRENDY: Velký bratr intenzivně lajkuje kryptoměny

Demokratka Maxine Watersová s Markem Zuckerbergem

Demokratka Maxine Watersová s Markem Zuckerbergem Zdroj: reuters/e15

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Kryptoměna Bitcoin, ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Facebook hodlá letos spustit vlastní digitální měnu. Ten plán není nový, leckoho by ale mohlo překvapit, že pořád platí. V posledních měsících to vypadalo, že vývoj facebookové Libry definitivně narazil na námitky centrálních bankéřů, kteří se mimo jiné celkem oprávněně obávali oslabení svého vlivu. Nyní to ale vypadá, že manažeři technologického gigantu pro ně našli to správné cukrátko.

Do připravované facebookové peněženky na virtuální mince by se v průběhu času nemusely vejít jen a pouze ty s vlnkovým logem Libry, ale i řada dalších platidel. Konkrétně je řeč o digitálních měnách vydávaných centrálními bankami. Myšlenkou digitalizace domácí měny se kromě Číny intenzivně zabývá i americký Fed nebo jeho švédský protipól.

I když zdroje Bloombergu opakují, že návrh fungování Libry zdaleka není finální, souběh fintechových trendů je v tomto případě zřetelný. Virtualizované státní platidlo lze sice teoreticky snadno posílat „z člověka na člověka” bez prostřednictví komerčních bank, ale pořád se bude jeden klíčový mezičlánek hodit. Řeč je o uživatelsky přívětivé mobilní aplikaci. A sotva lze najít masivněji využívané digitální služby než ty Facebooku, jehož aplikace používají přes dvě miliardy lidí.

Není těžké případné spolčení skandály zatíženého Facebooku a například Fedu, nejmocnějšího světového drába ve světě financí, ironizovat jako spolčení Velkých bratrů. Pro obě instituce by mohla být detailní data o transakcích mezi jednotlivými uživateli mimořádně cenná a konkrétně Facebook nemá v oblasti ochrany citlivých dat dobrou reputaci.

Štiplaví glosátoři z „kryptotwitteru” by si ale měli uvědomit, že zatímco účet na sociální síti si dnes často zvládají založit třeba i senioři, s virtuálními peněženkami na bitcoin a spol. se kvůli jejich složitosti nekamarádí. Vyšší počet lidí obeznámených s virtuálními měnami by nakonec mohli ocenit i ostřílení sběratelé bitcoinů.