Valentův Synot na Balkáně expanduje

Senátor Ivo Valenta, spoluzakladatel skupiny Synot

Senátor Ivo Valenta, spoluzakladatel skupiny Synot Zdroj: CTK

Skupina Synot na výstavě v Rumunsku
Senátor Ivo Valenta, spoluzakladatel skupiny Synot
3
Fotogalerie

Skupina Synot rozšířila své aktivity na Balkáně. Majetkově vstoupila do společnosti Willy Klub z Bosny a Hercegoviny, která v současné době provozuje bezmála 700 herních zařízení. Smlouva je podepsána, k transakci není nutný souhlas antimonopolního úřadu, řekla mluvčí skupiny Magda Pekařová. Výši investice firma neuvedla.

Synot v Bosně a Hercegovině obchodně působí od roku 2015, kdy navázal se společností Willy Klub první kontakty. "Nyní jsme se rozhodli spolupráci rozšířit a do společnosti Willy Klub majetkově vstoupit. Našim plánem je do konce roku celou síť stabilizovat a navýšit počty provozovaných strojů společností Willy Klub přibližně na 800," uvedl Neofytos Neofytou, ředitel společnosti Synot International Limited.

Holding Synot působí na Balkáně už téměř deset let. Kromě Bosny a Hercegoviny je aktivní například v Rumunsku, Srbsku a Řecku. V říjnu majetkově vstoupil do společnosti The Slots, která je jedním z největších provozovatelů hrací techniky v Makedonii. Začátkem příštího roku plánuje Synot zahájit působení i v Chorvatsku. "Balkán je pro nás velmi zajímavým trhem. V nadcházejícím roce zde totiž navíc dojde k úpravě podmínek provozu online loterií, který dosud nebyl legislativně uchopen," doplnil Neofytou.

Skupinu Synot ovládá senátor Ivo Valenta. Firmu založili s otcem a bratrem v roce 1991. Zpočátku se zaměřila na provozování herních automatů, nyní podniká i v dalších oblastech. Valenta vedle byznysu vstoupil i do politiky. Je senátorem za Uherskohradišťsko a jako lídr Soukromníků a Svobodných se stal loni i krajským zastupitelem.

Skupina Synot zaměstnává asi 3000 lidí, její roční obrat je podle Pekařové kolem 16 miliard korun. Působí zhruba ve 20 zemích světa. Kromě loterijního průmyslu a dodávky IT technologií, softwarových řešení a herních zařízení se Synot věnuje i cestovnímu ruchu, sportu, podpoře startupových projektů, mediálním aktivitám a dalším odvětvím.