Výrobce čipů Infineon ztrojnásobil zisk. Krize bude podle něj pokračovat

Sídlo společnosti Infineon v Mnichově

Sídlo společnosti Infineon v Mnichově Zdroj: Shutterstock

Německý výrobce čipů Infineon v uplynulém finančním roce díky silné poptávce více než ztrojnásobil zisk na 1,17 miliardy eur (téměř 30 miliard korun) a dosáhl rekordních tržeb. Oznámila to dnes firma. Předpověděla rovněž, že globální nedostatek čipů bude pokračovat i příští rok.

Tržby společnosti ve finančním roce, který skončil 30. září, vzrostly o 29 procent na více než 11 miliard eur. "Jsme silnější než kdy dříve a naše celoroční tržby poprvé překročily 11 miliard eur," uvedl šéf podniku Reinhard Ploss. "Výrazně zvyšujeme investice, abychom využili příležitosti k růstu," dodal.

Infineon již minulý měsíc oznámil, že v příštím roce zvýší investice na zhruba 2,4 miliardy eur z letošních zhruba 1,6 miliardy. "Poptávka výrazně převyšuje nabídku," upozornil dnes Ploss. Nedostatek čipů bude podle něj panovat i po značnou část příštího roku.

Infineon patří mezi významné dodavatele čipů pro automobilový sektor, který se na jeho celkových tržbách podílí zhruba 40 procenty. Čipy se stávají čím dál důležitější součástí automobilů a jejich globální nedostatek nyní omezuje výrobu automobilového průmyslu po celém světě včetně České republiky.

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub