Žďas se ujme válcovny firmy Bonatrans. Modernizace bude za stovky milionů

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas Zdroj: CTK

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas
Strojírenský a metalurgický podnik Žďas
Strojírenský a metalurgický podnik Žďas
4
Fotogalerie

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou získal kontrakt na modernizaci válcovny železničních kol pro bohumínskou firmu Bonatrans Group, která je významným evropským výrobcem železničních dvojkolí. Kontrakt bude rozdělen do několika etap, z nichž každá bude v hodnotě stovek milionů korun. Uskutečnění první etapy je naplánováno na konec roku 2019.

Jednání o zakázce začala v roce 2015, uzavřít kontrakt se podařilo 8. prosince. "Jedná se už o druhý významný kontrakt se společností Bonatrans Group, k jehož podpisu došlo během působení CEFC ve Ždasu," uvedla Marcela Hrdá, předsedkyně představenstva ve Žďasu a výkonná viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company.Žďas se zhruba 2250 zaměstnanci je členem čínské investiční a energetické skupiny CEFC China od minulého roku. Podle Hrdé získal Žďas během posledních měsíců zakázky pro nadnárodní společnosti v hodnotě stovek milionů korun.

"Odborné zkušenosti a možnosti Žďasu kvalifikují společnost nejen na výrobce a dodavatele komponentů, ale i jako firmu, která je schopna samostatně realizovat rozsáhlé projekty," uvedl ve zprávě generální ředitel Žďasu Pavel Cesnek.

Žďas při modernizaci válcovny železničních kol firmy Bonatrans Group vyrobí a dodá nový prohýbací, děrovací a tvarovací lis i rozválcovačku. Součástí dodávky budou také nový hydraulický pohon, řízení celé linky a úprava nynějšího pěchovacího lisu. Většinu montážních prací zajistí Ždas během plného provozu, aby ve válcovně nemusela být výrazně přerušena výroba.

Žďas, a. s., vyrábí tvářecí stroje, kovací lisy, zařízení na zpracování kovošrotu a válcovaných výrobků i odlitky, výkovky, ingoty a nástroje. Podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin vykázal Ždas vloni za výrobky, služby a zboží tržby 2,457 miliardy korun. Firma měla po zdanění ztrátu 73,4 milionu korun. Hrdá v srpnu ČTK řekla, že se kroky nového vedení projevují až v tomto roce, kdy by měl Ždas vykázat kladný výsledek hospodaření.