Adéla Čabanová: Cesky jazyk tečka cé zet

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Čas rozdávání. Vláda přidá od září učitelům, premiér slíbil lékařům a zdravotním sestrám růst platů o deset procent tři roky po sobě. Tím zprávy z posledních dní nekončí. Hořké sousto se nejlépe schová mezi dvě voňavá. OKD dostane od státu 700 milionů korun. Jako půjčku, ovšem. Kdo další si stoupne do fronty?

Letní prázdniny se ze své první půle brzy přehoupnou do té druhé. Příznaky jsou nezpochybnitelné. Hygienici začali rozdávat zákazy koupání. Média skloňují otázku, kdy začnou růst houby. Svět slaví den hepatitidy.

Opravdu. Existuje den nemoci, která zabíjí ročně 1,4 milionu lidí na světě, v Evropě asi 150 tisíc lidí. Světový den hepatitidy ovšem klame svým názvem. Tuto nemoc neoslavuje, ale vyzývá k jejímu potlačení. Připomíná nám, že si máme po návratu z koupaliště nebo před vařením smaženice umýt ruce.

Včera přišla příležitost vytvořit, když ne světový, tak alespoň lokální den proti (!) násilí na jazyku. A to na počest pojmenování české první fotbalové ligy podle jejího sponzora na „Épojisteni tečka cézet ligu“. Nepoužitelný název nového mecenáše zdůraznil, jak nevhodná je tato úlitba sponzorům.

Předchozí názvy Gambrinus liga nebo Synot liga a brutalita použití nesklonného shodného přívlastku bez respektu k ohebnosti českého jazyka vadily spíš fajnšmekrům. Nový název vadí prakticky každému, kdo by ho měl používat.