Adéla Čabanová: Šťastná pestrá země

zápisník, Adéla Čabanová

zápisník, Adéla Čabanová Zdroj: E15

Už několik dní se komentátoři vracejí k textu Václava Klause mladšího, člena expertního týmu předsedy ODS. Ten sice na Novinkách publikuje týden co týden, tentokrát se mu ale podařilo vzbudit pozornost, když pohaněl víkendový duhový průvod homosexuálů.

V něm prý šli „političtí homosexuálové“, kteří „z toho dělají politiku a světonázor a furt s tím ostatní otravují“. Není překvapivé, co si Klaus mladší myslí. Div je, že si ho Petr Fiala drží ve svém expertním týmu. Asi je Fiala zastáncem pestrosti.

Českou bezpečnostní otázkou dneška jsou kontroly na Hradě. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček trvá na tom, že prohlížení zavazadel zvyšuje bezpečnost turistů. Experti tvrdí, že by hlouček před vchodem mohl být sám cílem teroristů.

Bývalý prezident Václav Klaus ujistil, že by podobnou uzavírku nedopustil. Karel Schwarzenberg podotkl, že za Havla by se to nestalo a že je důležité se před teroristickou hrozbou „nepodělat“. Žijeme ve šťastné zemi.

Symbolem zoufalé situace v syrském Aleppu se stala fotografie pětiletého Umrána zraněného při náletu. Právě jej celého zaprášeného vyprostili z poškozeného domu a odnesli do sanitky.

Bosý chlapec překvapeně sedí na sytě oranžové sedačce, nepláče, jen si sahá na zakrvácené čelo. Kdyby žil v Praze, spal by tou dobou Umrán v postýlce a jeho rodiče by se v kuchyni hádali kvůli Zemanovi a Fialovi.