Akreditační komise podala na Dobeše trestní oznámení

Ministr školství Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš Zdroj: ctk

Akreditační komise podala na ministra školství Josefa Dobeše (VV) trestní oznámení kvůli plzeňským právům. S odvoláním na šéfku komise Vladimíru Dvořákovou to uvedl server Lidovky.cz. Komise tak učinila, protože Dobeš navzdory stanovisku komise prodloužil plzeňské právnické fakultě akreditaci. Do pátku chce komise podat ještě podnět k žalobě na Dobeše.

Oznámení se týká „skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin v souvislosti s rozhodnutím ministra Dobeše“, ocitoval server Dvořákovou. Kvůli prodloužení akreditace přitom Dobeš čelí už třetímu trestnímu oznámení. Vedle komise jej podal i exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška a bývalý student školy Martin Marek, který upozornil na skandál s rychlostudenty a opsanými závěrečnými pracemi.

Dobeš prodloužil magisterskému programu plzeňské právnické fakulty akreditaci do roku 2016. Zdůvodnil to zájmy 1800 plzeňských studentů, kteří by jinak museli dostudovat jinde.

Podle komise je ale postup ministra nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem. Členové komise se proto chtějí obrátit na nejvyššího státního zástupce, aby na Dobeše podal žalobu ve veřejném zájmu.

Dobešovo rozhodnutí kritizovali také zástupci ODS, TOP 09 a České konference rektorů. ČSSD chce navrhnout, aby studium na plzeňských právech garantovala Univerzita Karlova. Jako nesouhlas s ministrovým počínáním dnes také Iniciativa Za svobodné vysoké školy pořádá před pražskou právnickou fakultou happening „tleskáme nejlepšímu ministrovi školství“. Odkazují tak na označení, které o Dobešovi vyslovil prezident Václav Klaus.