Ambasády nyní rušit nelze, shodl se Zeman s ústavními činiteli

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Zastoupení státu v zahraničí nelze v současném světě omezovat, shodli se dnes prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), ministry zahraničí a obrany a předsedou Senátu. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pondělí volal po tom, aby ministerstvo zahraničí udělalo celkovou revizi velvyslanectví a obchodních zastoupení.

Když Babiš v pondělí vyzval ministerstvo zahraničí, aby provedlo revizi ambasád, uvedl, že by tak úřad Lubomíra Zaorálka (ČSSD) přesně věděl, která zastoupení potřebuje a která nikoli. Zaorálek na to řekl, že je připraven s Babišem hovořit o efektivitě ambasád, na snižování jejich počtu podle něj ale není příhodná doba.

Ústavní činitelé se dnes na Hradě shodli na tom, že po dohodě s Úřadem vlády, ekonomickými ministerstvy a zástupci podnikatelů bude vláda posilovat zastoupení diplomatů na pozicích ekonomických, zemědělských a vědecko-technických diplomatů v zemích s rostoucími ekonomickými příležitostmi. „Rozšiřování kapacit zastupitelských úřadů a růst jejich efektivnosti bude i nadále klíčovým úkolem vlády a zohlední se v prioritách státního rozpočtu ČR,“ uvedli ve společném prohlášení.

Zaměření na Latinskou Ameriku, Indii a Turecko, vyzval Sobotka

Sobotka po schůzce řekl, že by se Česko mělo z hlediska ekonomické diplomacie zaměřit mimo jiné na Latinskou Ameriku, Indii a Turecko. „Takže budeme koordinovat z pohledu příštího roku aktivity nejvyšších ústavních činitelů vůči těmto státům tak, abychom maximálně podpořili náš export a investice,“ řekl novinářům. Zaorálek má připravit plán cest ústavních činitelů.

Politici na Hradě hovořili rovněž o nynější migrační vlně. Shodli se na tom, že systém kvót pro přerozdělováíní uprchlíků „nic neřeší“, uvedl premiér. EU by se měla angažovat hlavně v zemích, odkud „nelegální a neregulérní migranti“ do Evropy míří, a v návratové politice. V tomto ohledu chce podle účastníků schůzky Česko zvyšovat úsilí v poskytování humanitární a rozvojové pomoci. Země hodlá ale „pomáhat na základě dobrovolnosti a podle svých možností a kapacit“.

Čeští ústavní činitelé rovněž v prohlášení volají po efektivním zákroku proti pašerákům, kteří profitují z osudů uprchlíků. Zároveň je podle nich nutné snížit atraktivitu nelegální migrace. Česko proto podporuje posílení evropské agentury Frontex, která zajišťuje vnější unijní hranice, a plánovanou námořní operaci EU proti pašerákům lidí. Zároveň je třeba více podpořit legální migraci a zlepšovat podmínky pro maximální možné využití jejích přínosů pro Evropu a Českou republiku, dodali účastníci schůzky

Jordánská nemocnice? Žádná shoda, řekl Sobotka

Dotkli se také prezidentova návrhu vyslat polní nemocnici do Jordánska. „Dohodli jsme se, že během července by se sešli prezident a ministr obrany a prodiskutovali by technické podmínky,“ uvedl Sobotka. Na tomto kroku není shoda, protože vyslání nemocnice je složitou a nákladnou logistickou operací, dodal. Podle premiéra by byly vhodnější efektivnější formy podpory v oblasti zdravotnictví. Podle Zaorálka bude třeba zjistit, zda o nemocnici je zájem a zda má takováto pomoc smysl.

Pokud jde o boj s tzv. Islámským státem, Česko má podle účastníků schůzky zůstat aktivní součástí mezinárodní koalice. „Ústavní činitelé vnímají jako potřebné, aby se ČR angažovala také v úsilí o stabilizaci iráckých oblastí průběžně osvobozovaných od tzv. Islámského státu. ČR by se tak v Iráku mohla profilovat například v oblastech policejního výcviku, zdravotnictví a pomoci vnitřně vysídleným osobám,“ uvedli. Shodli se, že proti Islámskému státu musí bojovat především vlády blízkovýchodních států.

Výstupy z cest

Hlavním tématem schůzky bylo ale fungování ekonomické diplomacie a aktivní prosazování ekonomických zájmů Česka v zahraničí. Výkon české ekonomické diplomacie se v posledním roce zlepšil, konstatovali politici. Důležitým prvkem podpory českých ekonomických zájmů jsou podle nich dobře připravené cesty ústavních činitelů s doprovodem podnikatelů.

Ministerstvo zahraničí bude proto pravidelně sledovat výstupy z těchto cest a kontrolovat, jak jednotlivá ministerstva plní své úkoly. „Ministerstvo zahraničí připraví hodnocení činnosti českých zastupitelských úřadů, které zohlední zkušenosti s praktickou pomocí zastupitelských úřadů při službách pro podnikatele,“ dodali účastníci v prohlášení.

České ambasády přibývají. Vláda hledá náhradu za export do Ruska